Przyprawy nie tylko dodają daniom smaku ale mają też cały szereg innych właściwości, o których często nie mamy pojęcia. Część przypraw, których na co dzień używamy w swojej kuchni potrafi nieźle rozgrzać, co z pewnością ucieszy wielu z was :) Sama należę do osób ciepłolubnych i uciekam się do różnych sposobów rozgrzania w jesienne czy zimowe dni. Aura za oknami nie  rozpieszcza i choć nie ma dużych mrozów zimny wiatr i deszcz nie zachęcają do wyjścia z domu.

Oto lista przypraw, których warto używać w chłodne dni:

CYNAMON

W kuchni używany w postaci proszku lub całych lasek. Przyprawa popularna szczególnie zimą. Wykorzystywana do świątecznych wypieków np. pierników.
Jest doskonałym środkiem rozgrzewającym i poprawiającym krążenie. Korzystnie wpływa na procesy trawienne i ma właściwości obniżające cholesterol. Jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia. Cynamon stosowany jest też w kosmetyce np. przy wykonywaniu domowych maseczek czy peelingów.
Pamiętaj żeby wybierać prawdziwy cynamon cejloński, a nie powszechnie dostępną chińską wersję tej przyprawy.

IMBIR

Jego działanie porównywane jest do aspiryny. Działa przeciwbólowo i rozgrzewająco, tak więc świetnie sprawdzi się w leczeniu przeziębień i grypy. Posiada on też właściwości przeciwzapalne, tak więc można zastosować go również przy niewielkiej gorączce. Ta aromatyczna przyprawa przyniesie ulgę również w bólu stawów i mięśni oraz poprawi przepływ krwi. Poza tym łagodzi wzdęcia, nudności i migreny, ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm, w związku z czym jest pomocny przy odchudzaniu.

GOŹDZIKI

Świetnie komponują się z gorącymi napojami, ciastami i rozgrzewającymi daniami. Mają intensywny, korzenny aromat, który wielu osobom kojarzy się ze świętami. Goździki mają właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego idealnie sprawdzą się jako środek zapobiegający infekcjom. Zawarte w nich olejki eteryczne skutecznie udrażniają nos, działają wykrztuśnie i rozrzedzają wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych. Skutecznie łagodzą również bóle zębów.

KARDAMON

Kardamon Ma pikantny, lekko słodkawy smak i podobnie jak wymienione wyżej przyprawy ma właściwości rozgrzewające, które pomagają przyspieszyć metabolizm,a tym samym zdolność organizmu do spalania tłuszczu. Ze względu na swoje wykrztuśne właściwości kardamon znajdzie też zastosowanie przy uporczywym kaszlu towarzyszącym zapaleniu oskrzeli, gardła czy astmie.

CHILI

Smaku tej przyprawy nikomu nie trzeba przypominać. Są tacy, którzy je uwielbiają i tacy, którzy omijają je szerokim łukiem. Chili ma właściwości rozgrzewające, a pieprz kajeński zapobiega przeziębieniom, jeśli przy pierwszych objawach zastosujemy go w formie herbatki jako środek napotny.