Jabłka zazwyczaj kojarzą się nam z domową szarlotką. Istnieje jednak wiele innych sposobów na wykorzystanie tych smakowitych owoców. Różnego rodzaju przetwory z jabłek to absolutny must have wśród słoików na zimę. Możemy wyczarować soki, kompoty, musy, dżemy i inne przysmaki, którymi będziemy cieszyć się w chłodniejsze wieczory. Warto poznać kilka sprawdzonych i prostych przepisów na jabłka w słoikach na zimę i zamknąć smak i aromat owoców w domowych wekach.

SPIS TREŚCI

  1. Sok z jabłek
  2. Kompot z jabłek
  3. Mus jabłkowy
  4. Duszone jabłka w słoikach


Jabłka >>

Sok z jabłek

Czas przygotowania: 45 min

Czas gotowania: 5 min + 25 min pasteryzacji

Wartość energetyczna na 100 g: 80 kcal

Ilość uzyskanego soku: 2 l

Składniki:

  • 5 kg jabłek
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, wydrąż z nich gniazda nasienne i wyciśnij w sokowirówce.
  2. Gotowy sok przelej do garnka i doprowadź go do wrzenia na małym ogniu.
  3. Zbierz powstały na powierzchni szum.
  4. Posłodź sok według swoich upodobań.
  5. Przelej sok do wysterylizowanych wcześniej butelek, dobrze zakręć i pasteryzuj przez 25 min.

Kompot z jabłek

Czas przygotowania: 40 min

Czas gotowania: 5 min + 25 min pasteryzacji

Wartość energetyczna na 100 g: 51 kcal

Ilość otrzymanego kompotu: ok. 3 litrów

Składniki:

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 100 g cukru
  • 3 l wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 laski cynamonu (opcjonalnie 10 goździków)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka dokładnie umyj, obierz i wyjmij z nich gniazda nasienne. Odetnij również obite lub robaczywe części.
  2. Pokrój jabłka na ósemki i wrzuć je do miski z wodą i sokiem z cytryny.
  3. W tym czasie do garnka wlej 3 litry wody, wsyp cukier i dodaj laski cynamonu lub goździki.
  4. Doprowadź syrop do wrzenia.
  5. Jabłka przełóż do wysterylizowanych wcześniej słoików i zalej przygotowanym syropem.
  6. Pasteryzuj słoiki przez 25 minut.

Mus jabłkowy

Czas przygotowania: 1-2 h (w zależności od twardości jabłek)

Czas gotowania: 20-50 min (w zależności od twardości jabłek) + 20 min pasteryzacji

Wartość energetyczna na 100 g: 68 kcal

Ilość uzyskanego musu: 1 l

Składniki:

  • 2 kg ulubionej odmiany jabłek
  • 0,5 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka dokładnie umyj, osusz, obierz i usuń gniazda nasienne. Pozbądź się również obitych i robaczywych części.
  2. Pokrój jabłka w większą kostkę.
  3. Pokrojone owoce wrzuć do garnka i skrop sokiem z cytryny. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
  4. Gotuj na średnim ogniu do momentu, kiedy owoce się rozpadną, a woda wyparuje. Od czasu do czasu mieszaj, by jabłka nie przywarły do dna garnka. Proces trwa od 20 do 50 minut, wszystko zależy od twardości jabłek (twarde jabłka należy dusić pod przykryciem, by szybciej się rozpadły). Pamiętaj o dolewaniu niewielkiej ilości wody, jeśli jabłka nie rozpadną się przed jej wyparowaniem.
  5. Przy pomocy blendera zmiksuj jabłka na gładką, jednolitą masę.
  6. Jeżeli lubisz bardzo słodkie musy, dodaj cukier do smaku i ponownie zblenduj.
  7. Gotowy mus przełóż do wysterylizowanych wcześniej słoików i pasteryzuj przez 20 minut.

Duszone jabłka w słoikach

Czas przygotowania: 30 min

Czas gotowania: 15 min + 5 min pasteryzacji

Wartość energetyczna na 100 g: 65 kcal

Ilość porcji: 1,5 l

Składniki:

  • 3 kg jabłek
  • 0,5 szklanki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, osusz i pokrój w ósemki. Usuń gniazda nasienne.
  2. Wrzuć jabłka do garnka i dodaj cukier, cynamon, sok z cytryny oraz wodę.
  3. Duś wszystko na małym gazie, co jakiś czas mieszając.
  4. Kiedy woda odparuje, przełóż jabłka do wysterylizowanych wcześniej słoików.
  5. Pasteryzuj przez 5 minut.
  6. Słoiki ustaw do góry dnem w ciemnym miejscu, przykryj ścierką i pozostaw do ostygnięcia.

Domowe przetwory z jabłek sprawią, że poczujesz odrobinę lata w długie, zimne wieczory. Kiedy tylko dopadnie Cię ochota na aromatyczną szarlotkę, możesz bez problemu sięgnąć po jabłka na zimę i w kilka chwil przygotować pyszny wypiek. Przetwory na zimę możesz wykorzystać również do przygotowania świątecznych potraw.


Zobacz także: