Nie wiem jak Tobie ale mi osobiście kojarzy się głównie z Wielkanocą :) Ładnie wygląda na świątecznym stole i jest doskonałą ozdobą w smutnej jeszcze ?pozimowej? kuchni. Dopiero kilka lat temu uświadomiłam sobie, że rzeżucha jest prawdziwą skarbnica witamin! Zawiera w sobie witaminy A, C, K, a także B2, B6 i kwas foliowy. Jakby tego było mało dostarcza naszemu organizmowi również składniki mineralne: wapń, żelazo, potas, jod, miedź i mangan.

Jedzenie rzeżuchy zalecane jest osobom cierpiącym na:

  • cukrzycę (obniża poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki),
  • osteoporozę (ze względu na wapń i mangan),
  • anemię,
  • dolegliwości tarczycy,
  • reumatyzm,


Rzeżucha ma właściwości oczyszczające nasz organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie. Działa dezynfekująco na jamę ustną i układ pokarmowy.

Wysiew rzeżuchy


Pewnie nie muszę o tym pisać ale sposób sadzenia jest niezwykle prosty. Na talerzyku układamy ligninę, skrapiamy ją porządnie wodą, a na to wysypujemy ziarenka. Pamiętaj o codziennym podlewaniu, a po krótkim czasie zobaczysz małe kiełki, z których powstanie roślinka.
Jeżeli chcesz cieszyć się piękną, zieloną rzeżuchą w Święta, posadź ją około 10 dni przed Wielkanocą. Kiełki (nie tylko rzeżuchy) warto jest, jednak hodować przez cały rok. Każde mają trochę inne właściwości ale wszystkie są bardzo zdrowe i smaczne.
Do uprawy kiełków może przydać Ci się specjalne naczynie do kiełków, tzw. kiełkownica, która znacznie ułatwia zadanie.

Składa się ona z:

1. Pokrywki - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury
2. Szalki do kiełkowania (trzy duże szalki) -  można w nich poddać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.
3. Syfonów odpływowych - zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność.
4. Wentylatorów (w pokrywie i w poszczególnych szalkach) - przeznaczonych do procesów kiełkowania. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu
5. Zbiornika wody - po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku.


Rzeżucha poleca się jako dodatek do sałatek, kanapek i innych potraw, które tylko przyjdą Ci do głowy :)

Na koniec przegląd Wielkanocnych dekoracji z udziałem rzeżuchy :)