Sałatka to idealny pomysł na zdrową przekąskę – łatwa i szybka w przygotowaniu skutecznie zaspokoi głód. Możesz ją także zabrać dosłownie wszędzie – wystarczy pojemnik do żywności i trochę większa torba! Często błędnie uważamy, że sałatki sprawdzają się głównie latem i wiosną, bo to właśnie wtedy mamy dostęp do największej ilości świeżych warzyw i owoców. Dziś jednak obalamy ten mit i przedstawiamy przepis na sałatkę, którą przygotujesz bez problemu i niezależnie od pory roku.

Przygotuj następujące składniki:

  • kilka małych pomidorków koktajlowych lub jeden duży malinowy,
  • ser feta lub camembert,
  • roszponkę, rukolę lub sałatę lodową,
  • sos winegret, który zrobisz z 4 łyżek oliwy, łyżki soku z cytryny, połowy łyżki miodu i przypraw takich jak sól i pieprz,
  • czerwoną cebulę,
  • kukurydzę konserwową (najlepiej kukurydzę słodką konserwową od Bio Europa, alternatywnie kukurydzę w zalewie od EkoWital).

Gotowe do kupienia zamienniki znajdziesz pod artykułem - kliknij, aby przejść »

Gotowa sałatka z kukurydzą >

Plan działania - przygotowanie krok po kroku:

  1. Zaczynamy od dokładnego opłukania sałaty lodowej, roszponki lub rukoli. Jeżeli używasz sałaty lodowej, po osuszeniu możesz ją pokroić.
  2. Opłucz, osusz i pokrój pomidorki, wrzuć do większej miski razem z sałatą.
  3. Cienko posiekaj czerwoną cebulę.
  4. Odcedź kukurydzę.
  5. Fetę lub camemberta pokrój w kostkę.
  6. Wszystko wrzuć do miski z pomidorami i sałatą, na końcu polej sosem winegret i włóż na kilka godzin do lodówki, by sałatka się przegryzła.

Jak widzisz, w powyższym przepisie wykorzystaliśmy produkty, które są dostępne niezależnie od pory roku. To pomysł na szybką, smaczną, ale i pełnowartościową sałatkę z kukurydzą, która z pewnością doda Ci energii. Smacznego!


Zobacz także: