szybki przepis na ciastka z masłem orzechowym

Jeśli Ty i Twoi domownicy uwielbiacie masło orzechowe, ale nade wszystko cenicie sobie domowe wypieki, to mamy dla Was propozycję, której trudno się oprzeć - ciastka z masłem orzechowym! Poniżej prezentujemy nie jeden, a aż dwa przykładowe przepisy na te smakowite łakocie. Ich przygotowanie jest śmiesznie proste i szybkie - mogą okazać się więc doskonałą deserową przekąską, w razie gdyby naszli nas niespodziewani goście.

Jak zrobić ciastka z masłem orzechowym? Przepis

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp cukier, masło orzechowe i jajko.
  2. Wymieszaj dokładnie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Powstałą masę podziel na małe ciasteczka (wielkości orzecha włoskiego) i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Dociśnij lekko kuleczki widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  5. Piecz około 12 minut, a następnie ostudź ciastka na kratce.

Osobom, które nie tolerują białego cukru, proponujemy zastąpienie go np. kokosowym.

Wersja bez cukru (równie smakowita)

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki w jednolitą masę.
  2. Uformuj ciastka wielkości orzecha włoskiego.
  3. Piecz 15 minut w 180 stopniach.

Niezależnie od przepisu, ciastka można opcjonalnie ozdobić. Z pewnością nie zaszkodzi posypać je cynamonem lub wyłożyć kawałeczkami drobno posiekanej czekolady. Smacznego!


Zobacz także: