W okresie przedświątecznym zaczyna się prawdziwy boom na poszukiwanie sprawdzonych przepisów, którymi można zaskoczyć rodzinę i znajomych. Pyszne, a zarazem zdrowe ciasta cieszą się ogromną popularnością.
Ciekawą propozycją na świąteczne wypieki jest wegańskie ciasto marchewkowe, które nie dość, że jest zdrowe, to również świetnie smakuje.
Przepis na zdrowe ciasto marchewkowe
Przepisy na ciasta marchewkowe pojawiają się w różnych wariantach. Ciekawą propozycją na wege-święta jest wariant całkowicie wolny od produktów pochodzenia zwierzęcego. Okazuje się, że przepis na ciasto marchewkowe może być pozbawiony jajek czy masła, a mimo wszystko zawsze się udaje.
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- pół szklanki ciepłej wody
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka sody
- szklanka cukru
- szklanka oleju rzepakowego
- ok. 80 gramów posiekanych orzechów laskowych
Krem:
- 1/3 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1/3 szklanki nerkowców (muszą być namoczone przez noc)
Jak przyrządzić ciasto marchewkowe?
- Obrane i wypłukane marchewki należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W międzyczasie siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut.
- Mąkę wraz z sodą i wszystkimi przyprawami umieszczamy w misce.
- W drugiej misce ucieramy cukier, siemię lniane, olej, następnie dodajemy wodę i mieszamy wszystkie składniki mokre z suchymi. Na koniec dodajemy startą marchew i orzechy laskowe. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dolać odrobinę wody.
- Dokładnie wymieszane składniki w formie półpłynnej przelewamy do tortownicy o średnicy 25 centymetrów i pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem.
- Podczas pieczenia ciasta, wykonujemy krem z nerkowców - łączymy mleko migdałowe z sokiem z agawy i cytryny. Całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Następnie na upieczone ciasto marchewkowe wykładamy krem i posypujemy cynamonem. Smacznego!
Wartość energetyczna (na 100g): 120 kcal
Zobacz także:
- Zdrowe ciasta bez cukru i bez glutenu. Przepisy na KOKOSOWE MUFFINKI, KOKOSANKI BEZ CUKRU i BEZGLUTENOWY SERNIK
- Pomysły na idealny eko-prezent dla tych, którzy dbają o środowisko
Średnia: 4.7 z 27 ocen