Dieta czy rezygnacja z czekoladowych przysmaków wcale nie oznacza, że musisz zapominać o ukochanych ciastach! Większość z nich można przygotować w wersji fit – to smaczny i zdrowy sposób na pyszną przekąskę!

Jak zrobić fit szarlotkę? Przepis

Jeżeli już od dawna myślisz o przygotowaniu szarlotki idealnej do popołudniowej kawy, to ten moment! Poniżej przedstawiamy przepis na fit szarlotkę. Wszystkie produkty niezbędne do upieczenia ciasta znajdziesz w sklepie internetowym Bee (odnośniki znajdziesz poniżej artykułu, w sekcji Polecane produkty).

Składniki:

  • 1,5-2 kg jabłek,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 2 łyżki otrębów,
  • 100 g mąki pełnoziarnistej,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 50 g oleju kokosowego,
  • 2 łyżki miodu, duże jajko.

Składniki już przygotowane, czas przejść do działania. Podpowiadamy, co należy zrobić krok po kroku, by szarlotka zapadła w pamięć nie tylko Tobie, ale i Twoim gościom!

Zdrowe dodatki do ciast >>

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel płatki owsiane - w tym celu najlepiej sprawdzi się blender.
  2. Przesyp płatki do miski i wymieszaj z suchymi składnikami.
  3. Następnie dodaj olej kokosowy, miód i jajko; ponownie wymieszaj aż do momentu osiągnięcia konsystencji kruchego ciasta.
  4. Ciasto włóż na 20 minut do lodówki, w tym czasie możesz obrać jabłka i zetrzeć je na tarce.
  5. Starte jabłka przełóż do garnka i gotuj przez 10 minut, dopraw cynamonem.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i podziel na dwie równe części w kształcie prostokąta, przesyp mąką i przełóż do blachy do pieczenia.
  7. Następnie nałóż na ciasto grubszą warstwę masy jabłkowej i przykryj drugą częścią ciasta.
  8. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!


Zobacz także: