placki z cukinii

Sezon "cukiniowy" trwa więc warto korzystać z dobrodziejstw tego warzywa. Sprawdź, co kryje w sobie to zielone cudo i poznaj nasze pomysły na potrawy z cukinii!

Cukinię warto włączyć do diety ze względu na jej wartości odżywcze. Jest ona bogatym źródłem witaminy A. W cukinii znajdziemy także beta-karoten, witaminę C , PP, B1, a także minerały: wapń, fosfor, żelazo, magnez. Cukinia jest lekkostrawna i niskokaloryczna - dzięki dużej zawartości wody w 100 g warzywa dostarcza zaledwie 15 kcal. Poza tym odkwasza organizm i sprzyja przemianie materii. Warto też wiedzieć, że owoce cukinii nie kumulują metali ciężkich i azotanów, więc bez obaw można podawać je małym dzieciom.

Nie masz pomysłu na to, co zrobić z cukinii? Mam dla Ciebie przepis na proste i szybkie w wykonaniu placki z cukinii!


Placki z cukinii

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 2 duże marchewki
  • 2 jajka
  • 1-2 szalotki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek mąki (u mnie orkiszowa)
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, czubryca czerwona, bazylia, oregano ? możesz dodać inne ulubione przyprawy .
  • olej kokosowy do smażenia
  • *opcjonalnie można dodać starkowany ser żółty ale ta wersja będzie bardziej kaloryczna :)


Przygotowanie:

Cukinię dokładnie myjemy, a marchewkę obieramy. Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Do startych warzyw dodajemy jajka, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę, przyprawy i opcjonalnie ser żółty. Wszystko składniki dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy placuszki. Wystarczy kilka minut i mamy gotowe, smaczne i zdrowe placki z cukinii :)

Z tej ilości składników wychodzą mniej więcej 4 porcje.