Dodanie imbiru do herbaty nie tylko zmienia jej smak, ale także nadaje wiele cennych właściwości. Takie połączenie to świetny sposób na kaszel i ból gardła. Powinno się ją pić regularnie, nie tylko wtedy, gdy zaczną się pojawiać pierwsze objawy, ale, nawet gdy nie czujemy się źle. Wzmocni to naszą odporność, zanim będzie za późno. Silne właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne sprawiają, że imbir to znakomity środek na przeziębienie. W przypadku, gdy dojdzie do wyziębienia organizmu, taka herbata pozwoli nam go rozgrzać.
Imbir (a zatem także herbata, którą do niego dodano) zawieraja w sobie sporą dawkę antyoksydantów, które skutecznie hamują rozwój komórek rakowych, zapobiegając nowotworom.
Istnieją dziesiątki sposobów na to, jak zrobić herbatę z imbirem. Przyjrzymy się najbardziej popularnym opcjom, które najlepiej wpłyną na naszą odporność. Zanim jednak przejdziemy do konkretów, odpowiemy sobie na pytanie, które nurtuje wiele osób, a dokładniej - czy obierać imbir do herbaty? Opinie na ten temat są podzielone, ale w rzeczywistości ta kwestia nie należy do skomplikowanych. Imbir należy obrać albo bardzo dokładnie umyć. Jeśli zdecydujemy się na tę drugą wersję, nie musimy się niczego obawiać. Skórka jest zdrowa i jeśli dokładnie ja wyczyścimy, to wszystko będzie w porządku.
Wycinamy około 60 gramowy kawałek korzenia imbiru i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy je do garnka i zalewamy 1 litrem wody. Wywar gotujemy przez 20 minut, po czym przelewamy przez sitko i dodajemy do smaku sok z pomarańczy i cytryny. Przyrządzoną w ten sposób herbatę najlepiej posłodzić miodem. Jeśli lubimy nieco bardziej wyraziste aromaty i smaki, warto zastanowić się nad dodaniem do mikstury takich przypraw, jak cynamon i kardamon.
Z korzenia imbiru odcinamy kilka plasterków i wrzucamy je do szklanki z torebką herbaty. Zalewamy wszystko wrzątkiem i trzymamy przez kilka minut pod przykryciem. Wyciągamy torebkę i dosładzamy herbatę do smaku. Najlepiej sprawdza się do tego słodki sok malinowy.
Około półcentymetrowy kawałek korzenia imbiru rozdrabniamy. Gotujemy pół litra wody i po doprowadzeniu jej do wrzenia dodajemy imbir. Całość gotujemy przez trzy minuty, po czym dodajemy torebkę herbaty i gotujemy przez kilka kolejnych minut. Słodzimy miodem, a dla urozmaicenia smaku możemy dosypać goździki.
Herbata z imbirem to nie tylko sposób na poprawę odporności, ale także na odchudzanie. Imbir zawiera w obie olejek, który ułatwia trawienie i pomaga przy zaburzeniach pracy jelit. Hamuje ON również apetyt i zmniejsza ochotę na niezdrowe przekąski.
Zobacz także:
Korzystamy z plików cookies.
Warunki przechowywania i dostępu do cookies możesz ustawić w Twojej przeglądarce.