Przygotowujesz danie kuchni japońskiej lub aromatyczną potrawę z mięsem w roli głównej, ale całkowicie zapomniałeś o marynacie? Nic straconego! Przedstawiamy szybki i prosty sposób na sos teriyaki. Wystarczy zaledwie kilka składników, kwadrans wolnego czasu i… gotowe!
Sos teriyaki przywędrował do nas prosto z Japonii, ale jego nazwa oznacza coś znacznie więcej niż element dania. Teriyaki to tak naprawdę japońska technika kulinarna, która oznacza girillowanie lub pieczenie ryb i mięsa w marynacie zwanej tare.
Czas przygotowania: 15 minut
Wartość energetyczna: 122 kcal / 100 g
Liczba porcji: 4
Sos teriyaki znakomicie sprawdza się jako marynata do mięs, ale nie tylko. Choć kurczak teriyaki jest daniem znanym niemal na całym świecie, coraz częściej do głosu dochodzą także wege przepisy z użyciem tego sosu. Zamarynuj w teriyaki ulubione warzywa i ciesz się niesamowitym smakiem! Ten sos to także wspaniały dodatek do sushi, spring rollsów, sajgonek i wielu innych potraw. Wszystko zależy tak naprawdę od Ciebie i Twojej kulinarnej wyobraźni.
Smacznego!
Zobacz także:
Średnia: 4.73 z 24 ocen