Daktyle to owoce, których właściwości znane są na całym świecie. Szczególnie doceniają je sportowcy, dla których są wspaniałym źródłem energii, w szczególności cukrów prostych, które świetnie zaspokajają zapotrzebowanie energetyczne organizmu w tra kcie intensywnych treningów. Nie jest to jednak ich jedyne zastosowanie. Jakie są właściwości suszonych daktyli?
SPIS TREŚCI Właściwości suszonych daktyliWartości odżywcze suszonych daktyli Przeciwwskazania - daktyle a cukrzyca Zastosowanie daktyli w kuchni Gdzie kupić suszone daktyle? |
Właściwości suszonych daktyli
Suszone daktyle chronią naczynia krwionośne przed odkładaniem się w nich szkodliwego cholesterolu. Poprawiają także jego profil lipidowy, chroniąc organizm przed pojawieniem się miażdżycy. Przekłada się to także bezpośrednio na mniejsze ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, jak np. choroba wieńcowa, zawał serca czy udar mózgu. Wysoka zawartość potasu pozwala utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi, chroniąc przed nadciśnieniem tętniczym.
Daktyle posiadają także właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Jest to możliwe dzięki obecności salicylanów, które działają podobnie jak aspiryna, nie podrażniając przy tym żołądka.
Błonnik, obecny w daktylach, poprawia perystaltykę jelit, dlatego też poleca się spożywać je przy zaparciach i zatwardzeniach. Regularne ich spożywanie zalecane jest także osobom, cierpiącym na nadkwasotę żołądka. Po ich zjedzeniu pH żołądka staje się bowiem bardziej zasadowe.
Obecność witamin z grupy B wpływa pozytywnie na układ nerwowy, podobnie jak tauryna, która w dodatku wykazuje działanie antydepresyjne i nasenne. Daktyle są więc znakomitym produktem dla osób żyjących w stresie.
Ze względu na sporą zawartość cukrów prostych daktyle polecane są też sportowcom. Nie tylko szybko zaopatrzą organizm w energię, ale też i uzupełnią niedobór glikogenu w mięśniach, przyspieszając znacznie regenerację po wysiłku. Pozytywny wpływ na mięśnie ma także znajdujący się w daktylach potas.
Wartości odżywcze suszonych daktyli
Suszone daktyle są wysokokaloryczne (280 kcal na 100 g produktu), a większość energii pochodzi z cukrów prostych. Z tego też powodu należy spożywać je w umiarkowanych ilościach. Ile daktyli jeść dziennie? Wszystko zależy od diety, na której się znajdujemy, a także stylu życia. Jeśli aktualnie walczymy z nadwagą, najlepiej jest ograniczyć spożycie daktyli do 50 - 100 g dziennie. Nie powinno się także spożywać ich w godzinach wieczornych, gdyż w nocy cukier odkłada się w organizmie pod postacią tłuszczu. W przypadku aktywnego trybu życia można pokusić się o większe spożycie, pamiętając jednak o tym, że kalorie nie znikną i należy je uwzględnić w ogólnym rozrachunku.
W suszonych daktylach znajdziemy sporo:
- błonnika,
- witamin: B6, C, A, E, K,
- tiaminy,
- ryboflawiny,niacyny,
- minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
Przeciwwskazania - daktyle a cukrzyca
Niestety, ale nie każdy może cieszyć się z prozdrowotnych właściwości suszonych daktyli. Suszone daktyle są niezwykle słodkie i mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny być stosowane w diecie osób chorych na cukrzycę.
Zastosowanie daktyli w kuchni
Daktyle wykorzystywane są m.in. do produkcji mąki, miodu, a także licznych przetworów. Stosuje się je również jako dodatek do placków i ciast, a także jako jeden ze składników musli. Daktyle nadają się również jako urozmaicenie obiadów, w szczególności dań typu curry. W przepisach znajdziemy także różne sposoby nadziania ich farszem.
Daktyle to również znakomite zastępstwo dla słodyczy. Są bowiem zdrowsze i smaczniejsze od cukierków czy czekolad. Syrop z daktyli można natomiast wykorzystać jako zamiennik cukru i słodzić nim ciepłe napoje.
Gdzie kupić suszone daktyle?
Suszone daktyle najlepszej jakości najlepiej nabywać w renomowanych sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością. Dobrym miejscem do ich kupienia jest np. sklep Bee.pl, gdzie występują w różnych wersjach - bezglutenowe, bez pestek itp. Ich cena różni się w zależności od wariantów.
Zobacz także: