Dania kuchni meksykańskiej odznaczają się wyrazistym i często mocno pikantnym smakiem. Na myśl o Meksyku nasuwają nam się typowe gatunki ostrych papryczek wykorzystywanych w tym regionie świata: jalapeno, habaner, guajillo, ancho, pasilla, chipotle czy też cascabel.
Papryczki stanowią bazę do tworzenia sosów. Sriracha mimo, że to tajski sos w świetny sposób dopełnia typowe dla Meksyku smaki. Wykorzystajmy ją więc w naszym przepisie w towarzystwie ulubionych przez Polaków zielonych papryczek jalapenio.
Liczba porcji: 2-4
Czas przygotowania: 30 min
Wartości odżywcze (4 porcje / 1 porcja):
- Energia - 1640 kcal / 410 kcal
- Białko - 70 g / 17,5 g
- Węglowodany - 186 g / 46,5 g (w tym cukry: 42 g / 10,5 g)
- Tłuszcz - 70 g / 17.5 g
- Błonnik - 18 g / 4,5 g
Składniki
- 4 wrapy pszenne
- 1 łyżeczka sosu sriracha zielone chili
- 2 łyżki pulpy mango alphonso
- 4 papryczki jalapeno marynowane
- 1 średnia pierś z kurczaka pokrojona w paski
- 1 mała sałata lodowa pokrojona w paski
- 1 awokado hass pokrojone w kostkę
- 1 średnia czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 2 pomidory sparzone, obrane, pokrojone w kostkę
- 1 łyżka majonezu
- 1 limonka sparzona
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju roślinnego
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie usmaż na niej kurczaka na złoty kolor. Przełóż go na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju.
- Awokado, cebulę oraz pomidory wymieszaj z sałatą lodową, a następnie dodaj majonez wraz z pulpą. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, jalapeno, sosem sriracha, skórką oraz sokiem z limonki.
- Na rozgrzanej, suchej patelni podgrzej wrapy, po 30 sekund z każdej strony. Na brzeg wrapa wyłóż wcześniej przygotowany farsz i zwiń całość jak krokieta.
- Wstaw do lodówki na min. 30min.
- Wrapy podawaj przekrojone na pół.
Zobacz także: