Wegańska Tikka Masala z jackfruitem - przepis

Ponad 38% populacji Indii jest weganami. Z tego powodu kuchnia Indyjska obfituje w wegańskie przepisy. Ilość zamienników białka zwierzęcego w kuchni indyjskiej przewyższa wszystkie inne kuchnie świata. Poniżej przedstawiamy wam przepis na popularne indyjskie danie z wykorzystaniem Jackfruita - owocu, który w diecie wegańskiej jest źródłem cennego roślinnego białka. W Indiach owoc ten jest składnikiem pikantnych potraw, takich jak curry czy też zup oraz gulaszów. Tikka Masala to danie podawane w specjalnym kremowym sosie z wykorzystaniem mleczka koksowego. Zaczynamy?

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.
Wartości odżywcze (4 porcje / 1 porcja):

  • Energia - 1639 kcal / 410 kcal
  • Białko - 24 g / 6 g
  • Węglowodany - 107 g / 26,8 g (w tym cukry: 27,6 g / 6,9 g)
  • Tłuszcz - 64,1 g / 16 g
  • Błonnik - 6,5 g / 1,6 g

Składniki

  • 1 łyżeczka przyprawy Tikka Masala
  • 1 puszka mleczka kokosowego BIO 5-7%
  • 565 g zielonego jackfruita pokrojonego w kostkę
  • 200 g ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki pasty pomidorowej
  • 3 łyżeczki oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki tartego imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 mały pęczek kolendry
  • 1 mały pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. W woku rozgrzej olej i podsmaż na nim marchewkę, cebulę, czosnek oraz jackfruita. Następnie przełóż wszystko do oddzielnego garnka.
  2. Na tym samym woku podsmaż kurkumę, kmin, imbir, cynamon i pastę pomidorową, a następnie dodaj mleczko kokosowe i doprowadź całość do wrzenia.
  3. Przelej sos do garnka z warzywami, wymieszaj i dopraw przyprawą Tikka Masala.
  4. Podawaj z ryżem, posypane natką pietruszki i kolendrą.


Zobacz także: