Ponad 38% populacji Indii jest weganami. Z tego powodu kuchnia Indyjska obfituje w wegańskie przepisy. Ilość zamienników białka zwierzęcego w kuchni indyjskiej przewyższa wszystkie inne kuchnie świata. Poniżej przedstawiamy wam przepis na popularne indyjskie danie z wykorzystaniem Jackfruita - owocu, który w diecie wegańskiej jest źródłem cennego roślinnego białka. W Indiach owoc ten jest składnikiem pikantnych potraw, takich jak curry czy też zup oraz gulaszów. Tikka Masala to danie podawane w specjalnym kremowym sosie z wykorzystaniem mleczka koksowego. Zaczynamy?
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.
Wartości odżywcze (4 porcje / 1 porcja):
- Energia - 1639 kcal / 410 kcal
- Białko - 24 g / 6 g
- Węglowodany - 107 g / 26,8 g (w tym cukry: 27,6 g / 6,9 g)
- Tłuszcz - 64,1 g / 16 g
- Błonnik - 6,5 g / 1,6 g
Składniki
Przepis na Wegańska Tikka Masala z Jackfruitem
- 1 łyżeczka przyprawy Tikka Masala
- 1 puszka mleczka kokosowego BIO 5-7%
- 565 g zielonego jackfruita pokrojonego w kostkę
- 200 g ugotowanego ryżu jaśminowego
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 łyżki pasty pomidorowej
- 3 łyżeczki oleju roślinnego
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki tartego imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu mielonego
- 1 mały pęczek kolendry
- 1 mały pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania
- W woku rozgrzej olej i podsmaż na nim marchewkę, cebulę, czosnek oraz jackfruita. Następnie przełóż wszystko do oddzielnego garnka.
- Na tym samym woku podsmaż kurkumę, kmin, imbir, cynamon i pastę pomidorową, a następnie dodaj mleczko kokosowe i doprowadź całość do wrzenia.
- Przelej sos do garnka z warzywami, wymieszaj i dopraw przyprawą Tikka Masala.
- Podawaj z ryżem, posypane natką pietruszki i kolendrą.
Zobacz także: