Kuchnia orientalna stała się niezwykle popularna. Wszystko za sprawą prostoty przygotowania dań oraz ich niezwykłego smaku. Dodatkowo do przygotowania posiłków kuchni świata nie potrzeba wiele czasu. Do najbardziej popularnej kuchni orientalnej należy ta z Japonii, Chin, Indii czy Meksyku. Dzięki coraz większej dostępności produktów egzotycznych możemy przygotowywać orientalne potrawy we własnym domu. Wystarczy dostęp do składników oraz odrobina czasu i chęci. Zainspiruj się orientalnymi przepisami i zapoznaj się z szeroką oferta produktów!

Wyprawa do Indii, czyli wegańska tikka masala z jackfruitem

Wegańska Tikka Masala z jackfruitem - przepis

Ponad 38% populacji Indii jest weganami. Z tego powodu kuchnia Indyjska obfituje w wegańskie przepisy. Ilość zamienników białka zwierzęcego w kuchni indyjskiej przewyższa wszystkie inne kuchnie świata. Poniżej przedstawiamy wam przepis na popularne indyjskie danie z wykorzystaniem Jackfruita - owocu, który w diecie wegańskiej jest źródłem cennego roślinnego białka. W Indiach owoc ten jest składnikiem pikantnych potraw, takich jak curry czy też zup oraz gulaszów. Tikka Masala to danie podawane w specjalnym kremowym sosie z wykorzystaniem mleczka koksowego. Zaczynamy?

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.
Wartości odżywcze (4 porcje / 1 porcja):

  • Energia - 1639 kcal / 410 kcal
  • Białko - 24 g / 6 g
  • Węglowodany - 107 g / 26,8 g (w tym cukry: 27,6 g / 6,9 g)
  • Tłuszcz - 64,1 g / 16 g
  • Błonnik - 6,5 g / 1,6 g

Składniki

  • 1 łyżeczka przyprawy Tikka Masala
  • 1 puszka mleczka kokosowego BIO 5-7%
  • 565 g zielonego jackfruita pokrojonego w kostkę
  • 200 g ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki pasty pomidorowej
  • 3 łyżeczki oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki tartego imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 mały pęczek kolendry
  • 1 mały pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. W woku rozgrzej olej i podsmaż na nim marchewkę, cebulę, czosnek oraz jackfruita. Następnie przełóż wszystko do oddzielnego garnka.
  2. Na tym samym woku podsmaż kurkumę, kmin, imbir, cynamon i pastę pomidorową, a następnie dodaj mleczko kokosowe i doprowadź całość do wrzenia.
  3. Przelej sos do garnka z warzywami, wymieszaj i dopraw przyprawą Tikka Masala.
  4. Podawaj z ryżem, posypane natką pietruszki i kolendrą.

Wyprawa do Chin, czyli chiński makaron choe mein z kantońską pastą stir-fry

Chiński makaron choe mein z kantońską pastą Stir-fry

Kantońska kuchnia Chińska rozwinęła się południowej części Chin. To jedna z najbardziej rozpoznawalnych kuchni świata. Jest powszechnie znana ze względu na jej spopularyzowanie przez zachodnio-europejskich restauratorów. Chow Mein to lekko pikantne dnie z wykorzystaniem pasty Katońskiej. Tym razem przedstawiamy wam przepis z użyciem mięsa kurczaka!

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Wartości odżywcze (4 porcje / 1 porcja):

  • Energia - 1515 kcal / 378,8 kcal
  • Białko - 82 g / 20,5 g
  • Węglowodany - 228 g / 57 g (w tym cukry: 52 g / 13 g)
  • Tłuszcz - 33 g / 8,3 g
  • Błonnik - 15,5 g / 3,9 g

Składniki

  • 50 g pasty kantońskiej stir-fry
  • 1 opakowanie makaronu chow mein
  • 2 łyżki sezamu prażonego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchew
  • 2 plastry imbiru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 pęczek szczypiorku drobno pokrojonego

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. W woku rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kurczaka na rumiany kolor. Dodaj wszystkie warzywa i smaż całość przez 2-3 minuty.
  3. Dodaj bulion i pastę kantońską, a następnie dokładnie wymieszaj.
  4. Usmażone warzywa podawaj z makaronem, prażonym sezamem oraz świeżym szczypiorkiem.

Wyprawa do Meksyku, czyli wrapy z kurczakiem, mango i awokado

Wrapy z kurczakiem, mango i awokado

Dania kuchni meksykańskiej odznaczają się wyrazistym i często mocno pikantnym smakiem. Na myśl o Meksyku nasuwają nam się typowe gatunki ostrych papryczek wykorzystywanych w tym regionie świata: jalapeno, habaner, guajillo, ancho, pasilla, chipotle czy też cascabel.

Papryczki stanowią bazę do tworzenia sosów. Sriracha mimo, że to tajski sos w świetny sposób dopełnia typowe dla Meksyku smaki. Wykorzystajmy ją więc w naszym przepisie w towarzystwie ulubionych przez Polaków zielonych papryczek jalapenio.

Liczba porcji: 2-4
Czas przygotowania: 30 min
Wartości odżywcze (4 porcje / 1 porcja):

  • Energia - 1640 kcal / 410 kcal
  • Białko - 70 g / 17,5 g
  • Węglowodany - 186 g / 46,5 g (w tym cukry: 42 g / 10,5 g)
  • Tłuszcz - 70 g / 17.5 g
  • Błonnik - 18 g / 4,5 g

Składniki

  • 4 wrapy pszenne
  • 1 łyżeczka sosu sriracha zielone chili
  • 2 łyżki pulpy mango alphonso
  • 4 papryczki jalapeno marynowane
  • 1 średnia pierś z kurczaka pokrojona w paski
  • 1 mała sałata lodowa pokrojona w paski
  • 1 awokado hass pokrojone w kostkę
  • 1 średnia czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 2 pomidory sparzone, obrane, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 limonka sparzona
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej olej, a następnie usmaż na niej kurczaka na złoty kolor. Przełóż go na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju.
  2. Awokado, cebulę oraz pomidory wymieszaj z sałatą lodową, a następnie dodaj majonez wraz z pulpą. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, jalapeno, sosem sriracha, skórką oraz sokiem z limonki.
  3. Na rozgrzanej, suchej patelni podgrzej wrapy, po 30 sekund z każdej strony. Na brzeg wrapa wyłóż wcześniej przygotowany farsz i zwiń całość jak krokieta.
  4. Wstaw do lodówki na min. 30min.
  5. Wrapy podawaj przekrojone na pół.


Po wszystkie produkty niezbędne do przygotowania powyższych przepisów zapraszamy was do naszego sklepu »