Zbliża się wiosna i lato, a wraz z nimi gorące dni. Cóż jest wówczas lepszego i bardziej orzeźwiającego niż pyszna lemoniada? Nie każdy z nas jednak podchodzi do tego napoju z równym entuzjazmem - bardzo często zraża nas znajdujący się w nim cukier. A co, gdybyśmy zaproponowali Wam lemoniadę, która nie zawiera w sobie białego cukru? Poniżej prezentujemy aż 3 przepisy na pyszną i znacznie mniej kaloryczną wersję tego napoju!
Jak zrobić lemoniadę bez białego cukru? Przepisy
1. Lemoniada ogórkowa
Składniki:
- pół ogórka gruntowego
- sok z połówki cytryny
- plaster cytryny
- pół litra wody
Przygotowanie:
- Ogórka pokrój w cienkie plastry. Kilka plastrów pozostaw dla dekoracji, a pozostałe ugnieć, aż puszczą sok.
- Dodaj do zmiażdżonych ogórków wyciśnięty sok z cytryny.
- Wymieszaj wszystko z zimną wodą.
- Przed podaniem udekoruj napój plastrami ogórka i cytryny.
2. Lemoniada arbuzowa
Składniki:
- gruby plaster arbuza
- sok z połówki cytryny
- listki mięty
- plaster cytryny 0,5 l wody
Przygotowanie:
- Wyjmij pestki z arbuza, pokrój go w kostkę i zmiksuj na jednolity mus.
- Dodaj sok z cytryny.
- Wymieszaj całość i zalej zimną wodą.
- Udekoruj napój listkami mięty.
3. Lemoniada miodowa
Składniki:
- 1 litr wody
- 2 cytryny
- 3-4 łyżki miodu
- aromat waniliowy
- kilka liści mięty
Przygotowanie:
- Podgrzej w rondlu wodę i rozpuść w niej miód
- Wystudź powstały płyn i wyciśnij do niego sok z cytryny oraz kilka kropli aromatu waniliowego.
- Wymieszaj całość, przelej do butelki i włóż do lodówki, aby napój się schłodził.
- Wyjmij z lodówki i podawaj. Po nalaniu, do każdej szklanki dodaj kilka listków mięty.
Wymienione przepisy to tylko niektóre przykłady zdrowszej, domowej lemoniady. Warto pamiętać, że lemoniadę bez białego cukru świetnie uzupełni inny soczysty owoc. Jako naturalnego słodzika możemy również użyć syropu klonowego czy syropu z agawy. Warto poeksperymentować i znaleźć swoją własną, perfekcyjną recepturę na lemoniadę!
Zobacz także: