Zdrowe, samodzielnie przygotowane dżemy to świetny sposób na urozmaicenie swoich posiłków. Gotowe produkty, które znajdziemy na sklepowych półkach, często są bardzo mocno przetworzone, zawierają szereg sztucznych dodatków i w większości składają się z cukru. Nie taki dżem pamiętamy z dzieciństwa, prawda? Przedstawiamy zatem 5 przepisów na zdrowe i szybkie dżemy, które są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale gwarantują również prawdziwie soczystą jakość, za którą Twoje podniebienie prędko zatęskni!

SPIS TREŚCI

  1. Szybki dżem śliwkowy
  2. Szybki dżem wiśniowy
  3. Szybki dżem truskawkowy
  4. Szybki dżem z pomarańczy
  5. Szybki dżem z czarnej porzeczki


Szybki dżem śliwkowy

Szybki dżem śliwkowy

Dżem śliwkowy doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast i deserów poza sezonem. Nasz przepis na szybki śliwkowy dżem można modyfikować - ilość dodawanego cukru należy w pełni uzależnić od swoich upodobań.

Składniki

Do przygotowania dżemu śliwkowego będziesz potrzebować:

  • 2 kg dojrzałych śliwek (najlepiej sprawdzają się węgierki)
  • 200 g cukru (mniej niż szklanka)
  • 2 łyżki octu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności umyj dokładnie owoce i usuń pestki.
  2. Umieść śliwki w ciężkim garnku, zasyp je cukrem. Całość wymieszaj i pozostaw na 10 minut, po upływie tego czasu dodaj ocet.
  3. Ustaw jak najmniejszą moc palnika i nie używaj pokrywki. Należy mieszać dopiero po puszczeniu soku przez owoce. Do mieszania należy używać drewnianej łyżki.
  4. Gotuj do momentu uzyskania oczekiwanej gęstości. Może to trwać nawet ok. 3 godzin.

Czas przygotowania ok. 3 godzin
Wartość energetyczna na 100 g ok. 125 kcal
Ilość porcji ok. 1,3 kg

Szybki dżem wiśniowy

szybki dżem wiśniowy

Poniższy przepis pozwala przygotować dżem wiśniowy bez dodatku substancji zagęszczających. W zależności od upodobań pod koniec gotowania można go zblendować, by uzyskać bardziej jednolitą konsystencję. Cukier podany w przepisie można zastąpić innymi zdrowymi zamiennikami, np. stewią.

Składniki

Do przygotowania dżemu wiśniowego będziesz potrzebować:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni,
  • 500 g cukru (dwie szklanki),
  • skórka z cytryny,
  • 50 ml soku z cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Po opłukaniu i wydrylowaniu wiśni przełóż je do garnka i dodaj pozostałe składniki. Całość odłóż na 1 do 2 godzin. Po tym czasie wyjmij skórkę z cytryny.
  2. Po zagotowaniu zmniejsz gaz i gotuj dżem przez ok. 2 godziny. Owoce przez ten czas mają delikatnie bulgotać.
  3. Po 2 godzinach gotowania przełóż przygotowany dżem do słoików i zapasteryzuj.

Czas przygotowania ok. 2-4 godzin
Wartość energetyczna na 100 g ok. 217 kcal
Ilość porcji ok. 900 g

Szybki dżem truskawkowy

Szybki dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy jest uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Dla wielu osób jest nawet niekwestionowanym faworytem i nic dziwnego - doskonale smakuje bowiem razem z naleśnikami, placuszkami czy bitą śmietaną na gofrach. Domowy dżem truskawkowy posiada niepowtarzalny kolor, aromat i smak.

Składniki

Do przygotowania tradycyjnego dżemu truskawkowego będziesz potrzebować:

  • 2 kg dojrzałych i słodkich truskawek
  • 500 g cukru (dwie szklanki)
  • sok z dwóch cytryn,
  • 30 g masła.

Sposób przygotowania

  1. Truskawki dokładnie umyj i usuń ich szypułki. Następnie przełóż je do szerokiego garnka.
  2. Do owoców dodaj pozostałe składniki. Gotowanie rozpocznij od średniej mocy, którą po puszczeniu soku przez truskawki należy zmniejszyć. Umożliwi to stopniowe odparowywanie wody. Pamiętaj, żeby zamieszać owoce przed zmianą mocy palnika.
  3. Gotuj owoce aż do momentu uzyskania odpowiadającej gęstości, co przy naszych proporcjach może potrwać nawet 4 godziny.

Czas przygotowania ok. 4-5 godzin
Wartość energetyczna na 100 g ok. 200 kcal
Ilość porcji ok. 1,4 kg

Szybki dżem z pomarańczy

Szybki dżem pomarańczowy

Dżem z pomarańczy jest świetnym dodatkiem do deserów. Warto wykonywać go w sezonie zimowym, kiedy pomarańcze są najtańsze, ale kto zabroni nam cieszyć się smakiem pomarańczowego dżemu również latem?

Składniki

Do samodzielnego przygotowania dżemu z pomarańczy będziesz potrzebować:

  • 2 kg pomarańczy
  • 400 g cukru (dwie szklanki),
  • ok. 800 ml wody (więcej niż 3 szklanki),
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn.

Sposób przygotowania

  1. Pomarańcze należy dobrze przygotować. Zacznij od sparzenia owoców i dokładnego wyszorowania skórki. Ściągnięte skórki z 4 pomarańczy dokładnie pokrój na drobne kawałki. Pozostałe owoce obierz i dokładnie usuń białe błonki.
  2. Sok z cytryny połącz w garnku z sokiem wyciśniętym z obranych pomarańczy. Dodaj pokrojone skórki.
  3. Uzyskany miąższ umieść w dwóch jałowych gazach, a następnie dokładnie je zawiąż i umieść w garnku.
  4. Dodaj wodę.
  5. Całość gotuj przez 80 minut. Po upływie tego czasu wyjmij z garnka zabezpieczony miąższ i dokładnie go odciśnij.
  6. Do garnka dodaj cukier i gotuj zawartość przez kolejne 80 minut, aż do uzyskania właściwej konsystencji

Czas przygotowania ok. 3 godzin
Wartość energetyczna na 100 g ok. 230 kcal
Ilość porcji ok. 1,1 kg

Szybki dżem z czarnej porzeczki

Szybki dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki powinien zajmować szczególne miejsce w diecie w okresie wzmożonych infekcji, ponieważ ze względu na wysoką zawartość witaminy C wzmacnia odporność. Dodatkowym atutem jest szybkość przygotowania. Co więcej, jest to doskonały dodatek do ciast, który przełamuje ich słodycz.

Składniki

Do przygotowania pysznego dżemu z czarnej porzeczki będziesz potrzebować:

  • 2 kg czarnej porzeczki,
  • 1 kg cukru.

Sposób przygotowania

  1. Obierz porzeczki z gałązek i wymieszaj je z cukrem w garnku.
  2. Po zagotowaniu zmniejsz gaz i smaż owoce przez maksymalnie 2 godziny.

Czas przygotowania ok. 2-2,5 godziny
Wartość energetyczna na 100 g ok. 150 kcal
Ilość porcji ok. 1,7 kg

Domowe przetwory są doskonałą alternatywą dla dżemów wypełniających półki sklepowe. Niekwestionowanym atutem jest możliwość przygotowania ich zgodnie z preferencjami, regulując ich kwasowość lub słodycz. Robiąc własne dżemy, zyskujesz pewność wysokiej jakości wykorzystanych produktów. Wykonanie większej ilości pozwala cieszyć się smakiem sezonowych owoców przez cały rok.


Zobacz także: