Dziś przybywamy do Was z propozycjami na pyszne przetwory z cukinii. W poniższym wpisie znajdziecie inspiracje na słodkie, wytrawne i pikantne zaprawy z tego wspaniałego warzywa. Miłej lektury!
Cukinia z czosnkiem i chili w oliwie
Coś dla miłośników ostrzejszych, bardziej zdecydowanych smaków! Idealne jako przekąska czy dodatek do obiadu lub kolacji.
Składniki:
- 5 małych cukinii,
- 3/4 szklanki oliwy,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżeczki sosu chili (lub ostrej pasty paprykowej),
- sok z 1/4 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz cukinie, a następnie pokrój je na cienkie plasterki.
- Tak przygotowane cukinie upraż na suchej patelni.
- Sok z cytryny wymieszaj z czosnkiem, oliwą i sosem chili lub pastą paprykową.
- Plastry cukinii włóż do słoików i zalej przygotowaną miksturą.
Gotowe! Oliwa i czosnek są bardzo silnymi konserwantami, a zatem produkt nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.
Dżem z cukinii
Dla odmiany kierujemy się ku słodszym smakom. Dżem z cukinii to naturalny i niebanalny przysmak, którym zaskoczysz podniebienie.
Składniki:
- 1,5 kg obranej cukinii,
- 250 g cukru,
- 4 łyżki wody,
- sok i skórkę z dużej cytryny,
- galaretkę agrestową,
- kilka kropel aromatu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Cukinię pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na szatkownicy, włóż do dużego garnka i zalej 4 łyżkami wody.
- Tak przygotowaną cukinię duś pod przykryciem na małym ogniu maksymalnie 50 minut, aż ta całkowicie zmięknie.
- Po upływie tego czasu do cukinii dodaj cukier, aromat, agrestową galaretkę, skórkę i sok z cytryny.
- Całość zblenduj na gładki mus.
- Przygotowany dżem gotuj jeszcze przez ok. 40 minut.
- Po upływie tego czasu przelej dżem do słoików, a te odwróć do góry dnem i poczekaj, aż ostygnie.
- Rozpocznij proces pasteryzacji – słoiki podgrzewaj w garnku przez 15 minut.
Sos z cukinii
Charakterystyczny, słodko-kwaśny sos z cukinii będzie idealnym dodatkiem do makaronów, ale nie tylko. Równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięs lub zapiekanek.
Składniki:
- 1,5 kg cukinii,
- 1,5 kg pomidorów,
- 1 kg czerwonej papryki,
- 3 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 500 g koncentratu pomidorowego,
- 3/4 szklanki octu 10%,
- 3/4 szklanki cukru,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka ostrej papryki,
- 3 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz cukinię, a następnie pokrój ją na średnie kawałki i włóż do garnka.
- Obierz pomidory ze skórki, również je pokrój, a następnie dodaj do cukinii.
- Podobnie postąp z papryką, cebulą i czosnkiem – wszystko dodaj do garnka i zasyp solą.
- Tak przygotowaną mieszankę odstaw na dwie godziny. Po upływie tego czasu rozpocznij gotowanie – na małym ogniu, przez 40 minut, do całkowitego zmięknięcia warzyw.
- Ugotowane warzywa zblenduj, dodaj do nich cukier, słodką i ostrą paprykę, ocet i koncentrat pomidorowy.
- Wszystko wymieszaj i gotuj przez następne 10 minut.
- Przelej sos do słoików i rozpocznij proces pasteryzacji – słoiki podgrzewaj w garnku przez 15 minut.
Mamy nadzieję, że nasze propozycje na przetwory z cukinii przypadły Wam do gustu. Widzimy się w kuchni!
Zobacz także: