Dziś przybywamy do Was z propozycjami na pyszne przetwory z cukinii. W poniższym wpisie znajdziecie inspiracje na słodkie, wytrawne i pikantne zaprawy z tego wspaniałego warzywa. Miłej lektury!

Cukinia >>

Cukinia z czosnkiem i chili w oliwie

Coś dla miłośników ostrzejszych, bardziej zdecydowanych smaków! Idealne jako przekąska czy dodatek do obiadu lub kolacji.

Składniki:

  • 5 małych cukinii,
  • 3/4 szklanki oliwy,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki sosu chili (lub ostrej pasty paprykowej),
  • sok z 1/4 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz cukinie, a następnie pokrój je na cienkie plasterki.
  2. Tak przygotowane cukinie upraż na suchej patelni.
  3. Sok z cytryny wymieszaj z czosnkiem, oliwą i sosem chili lub pastą paprykową.
  4. Plastry cukinii włóż do słoików i zalej przygotowaną miksturą.

Gotowe! Oliwa i czosnek są bardzo silnymi konserwantami, a zatem produkt nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.

Dżem z cukinii

Dla odmiany kierujemy się ku słodszym smakom. Dżem z cukinii to naturalny i niebanalny przysmak, którym zaskoczysz podniebienie.

Składniki:

  • 1,5 kg obranej cukinii,
  • 250 g cukru,
  • 4 łyżki wody,
  • sok i skórkę z dużej cytryny,
  • galaretkę agrestową,
  • kilka kropel aromatu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na szatkownicy, włóż do dużego garnka i zalej 4 łyżkami wody.
  2. Tak przygotowaną cukinię duś pod przykryciem na małym ogniu maksymalnie 50 minut, aż ta całkowicie zmięknie.
  3. Po upływie tego czasu do cukinii dodaj cukier, aromat, agrestową galaretkę, skórkę i sok z cytryny.
  4. Całość zblenduj na gładki mus.
  5. Przygotowany dżem gotuj jeszcze przez ok. 40 minut.
  6. Po upływie tego czasu przelej dżem do słoików, a te odwróć do góry dnem i poczekaj, aż ostygnie.
  7. Rozpocznij proces pasteryzacji – słoiki podgrzewaj w garnku przez 15 minut.

Sos z cukinii

Charakterystyczny, słodko-kwaśny sos z cukinii będzie idealnym dodatkiem do makaronów, ale nie tylko. Równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięs lub zapiekanek.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii,
  • 1,5 kg pomidorów,
  • 1 kg czerwonej papryki,
  • 3 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 500 g koncentratu pomidorowego,
  • 3/4 szklanki octu 10%,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • 3 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz cukinię, a następnie pokrój ją na średnie kawałki i włóż do garnka.
  2. Obierz pomidory ze skórki, również je pokrój, a następnie dodaj do cukinii.
  3. Podobnie postąp z papryką, cebulą i czosnkiem – wszystko dodaj do garnka i zasyp solą.
  4. Tak przygotowaną mieszankę odstaw na dwie godziny. Po upływie tego czasu rozpocznij gotowanie – na małym ogniu, przez 40 minut, do całkowitego zmięknięcia warzyw.
  5. Ugotowane warzywa zblenduj, dodaj do nich cukier, słodką i ostrą paprykę, ocet i koncentrat pomidorowy.
  6. Wszystko wymieszaj i gotuj przez następne 10 minut.
  7. Przelej sos do słoików i rozpocznij proces pasteryzacji – słoiki podgrzewaj w garnku przez 15 minut.

Mamy nadzieję, że nasze propozycje na przetwory z cukinii przypadły Wam do gustu. Widzimy się w kuchni!


Zobacz także: