Jedzenie winogron dobrze wpływa na zdrowie. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że winogrona to prawdziwa kopalnia prozdrowotnych przeciwutleniaczy, a w szczególności resweratrolu i flawonoidów. Oprócz tego zawierają sporo witaminy A i C, odpowiedzialnych za regenerację i odporność organizmu. Oprócz spożywania tych owoców w formie surowej, można przygotować również pyszne i zdrowe przetwory z winogron, którymi będziemy cieszyć się przez cały rok! Co możemy z nich przygotować?

SPIS TREŚCI

  1. Kompot z winogron
  2. Dżem z winogron
  3. Dżem z winogron bez cukru
  4. Konfitura z winogron


Winogrona >>

Kompot z winogron

Kompot z winogron jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i praktycznie robi się sam. Gotowy kompot wraz z owocami można pić bezpośrednio po przygotowaniu lub zamknąć w słoiki i zapasteryzować, dzięki czemu można sięgać po niego przez cały rok. Osoby, które unikają spożywania cukru lub chcą podawać napój dzieciom, mogą poniższy przepis uszczuplić o cukier. Winogrona są owocami słodkimi i bez dodatkowego cukru napój pozostaje smaczny.

100 ml kompotu z winogron ma około 77 kcal. Z 2 kg winogron można otrzymać około 3-4 litrowych słoików z kompotem. Wszystkie czynności włącznie z pasteryzowaniem nie powinny przekroczyć 2 h.

Składniki

  • 2 kg czerwonych winogron,
  • 1,5 l wody,
  • 350 g cukru, jeśli kompot z winogron ma być słodki,
  • 150 g cukru, jeśli kompot ma być mniej słodki, a bardziej naturalny.

Co jeszcze będzie potrzebne?

  • 3-4 litrowe słoiki (dobrze je wcześniej wyparzyć),
  • jeden duży garnek do pasteryzacji.

Sposób przygotowania

  1. Owoce oddzielamy od gałązek i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
  2. Umyte, nieosuszone winogrona wkładamy do słoików, zostawiając niewielki zapas na górze na gromadzący się sok.
  3. Do większego garnka (3 l lub więcej) wlewamy wodę (1,5 l) i dodajemy cukier.
  4. Wodę z cukrem gotujemy do czasu, aż cukier całkowicie się w niej rozpuści i doprowadzamy do wrzenia.
  5. Wrzątek z cukrem wlewamy do postawionych na blacie słoików z winogronami.
  6. Gorące słoiki szczelnie zamykamy i obracamy do góry dnem, żeby się zawekowały. Opcjonalnie – ten krok można zastąpić pasteryzacją.
  7. W przypadku pasteryzacji, słoiki z owocami zalanymi syropem wkładamy do garnka zalanego do połowy wodą i gotujemy przez około 30 minut.

Tak przygotowane przetwory z winogron mogą stać miesiącami w domowej spiżarni i czekać na odpowiedni moment. Możemy użyć ich w okresie jesienno-zimowym jako naturalnego wspomagacza odporności.

Dżem z winogron

Dżem z winogron jest słodki, ma przyjemną, aksamitną konsystencję i głęboki kolor. Można nakładać go na croissanty, świeżo upieczone bułki lub dodawać do naleśników. Domowy dżem z winogron, zapakowany w estetyczne słoiki z dekoracyjną tkaniną na wieczku, jest też doskonałym pomysłem na osobisty i zdrowy prezent dla bliskiej osoby. Można przygotować dwa rodzaje dżemu z winogron – z dodatkiem lub bez dodatku cukru.

100 gramów dżemu ma około 130-140 kcal. Łączny czas przygotowania (nie wliczając przerwy na puszczenie soku przez owoce) wynosi około 1,5-2 godziny. Z 1 kilograma ciemnych winogron powinniśmy uzyskać 3 niewielkie słoiki domowego dżemu.

Składniki

  • 1 kg czerwonych winogron,
  • około 150 gramów cukru,
  • wyciśnięty sok z dwóch niewielkich cytryn,
  • opcjonalnie do smaku, pół łyżki kardamonu, lub 1 łyżeczka gałki muszkatołowej.

Co jeszcze będzie potrzebne?

  • 3 niewielkie słoiki,
  • garnek do gotowania,
  • sitko.

Sposób przygotowania

  1. Winogrona odrywamy z gałązek i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
  2. Umyte owoce wkładamy się do garnka, zasypujemy cukrem i przyprawami i odstawiamy w chłodniejsze miejsce na 1,5-2 godziny – do czasu aż owoce puszczą sok.
  3. Jeśli winogrona puściły sok i jest ON widoczny na dnie garnka, stawiamy naczynie na kuchence i doprowadzić do wrzenia.
  4. Gdy owoce z się zagotują, zmniejszamy ogień i, mieszając, gotujemy kolejne 10 minut.
  5. Lekko ostudzoną masę trzemy na sitku, na którym pozostaną skórki i drobne pestki. Dzięki temu dżem będzie miał gładką konsystencję.
  6. Przetartą masę wlewamy ponownie do garnka i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy około 15 minut, obserwując jej konsystencję.
  7. Jeśli zgęstniała, przelewamy gorący dżem do słoików, zakręcamy je i stawiamy na blacie do góry dnem (wieczko powinno się zassać).
  8. Opcjonalnie, słoiki możemy dodatkowo zapasteryzować. Wystarczy włożyć je do garnka z wrzątkiem i gotować około 10 minut.

Dżem z winogron bez cukru

Dżem z winogron bez cukru przygotowuje się tak samo jak wersję cukrem. Zwykły cukier można zastąpić ksylitolem lub erytrolem. Brak cukru wpływa jednak na konsystencję dżemu. Dlatego w przepisie konieczne będzie dodanie dodatkowej substancji żelującej (np. pektyny).

Z podanego niżej przepisu powinno wyjść około 8 niedużych słoików. Czas przygotowania dżemu z winogron bez cukru może być nieco krótszy niż wersji z cukrem z uwagi na użycie substancji żelującej. 100 gramów dżemu z winogron bez cukru ma około 70-80 kcal. Łączny czas przygotowania dżemu to około 1,5 godziny.

Składniki

  • 2,5 litra soku z winogron (owoce można wycisnąć w sokowirówce),
  • 400 gramów erytrolu lub naturalnego ksylitolu,
  • wyciśnięty sok z 1 niedużej cytryny,
  • 40 gramów pektyny (substancja żelująca).

Co jeszcze będzie potrzebne?

  • około 8 małych słoików na dżem,
  • 3-litrowy garnek.

Sposób przygotowania

  1. Sok zagotowujemy w garnku.
  2. Do gotującego się soku wsypujemy pektynę uprzednio wymieszaną ze słodzikiem.
  3. Mieszamy zawartość garnka, aż do połączenia i rozpuszczenia się wszystkich składników.
  4. Po 10 minutach dodajemy sok z cytryny i gotujemy kolejne kilka minut.
  5. Zdejmujemy dżem z kuchenki i pozostawiamy go do ostygnięcia na około 2 godziny.
  6. Ponownie stawiamy garnek z dżemem na kuchence i zagotowujemy.
  7. Gorący dżem przelewamy do słoików, po czym wkładamy do garnka z wrzątkiem i pasteryzujemy około 10 minut.

Konfitura z winogron

Konfitura z winogron jest zbliżona smakiem do dżemu z winogron, jednak jej konsystencja jest gęstsza, a smak, dzięki dodatkowi alkoholu, wytrawniejszy. Tak przygotowane przetwory z winogron mogą być nie tylko dodatkiem do pieczywa i naleśników, ale też zaskakującym akcentem dla dań mięsnych.

Z 1 kilograma winogron można otrzymać około 3 niewielkich słoików, pysznej, domowej konfitury. Z uwagi na większą zawartość cukru, w 100 gramach konfitury z winogron znajduje się około 200 kcal. Czas przygotowania wynosi około 2 godziny.

Składniki

  • 1 kg czerwonych winogron,
  • 1 kg cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub 4 łyżki soku z cytryny,
  • 1 mały kieliszek spirytusu.

Co jeszcze będzie potrzebne?

  • 3 niewielkie słoiki na konfiturę,
  • garnek do gotowania.

Sposób przygotowania

  1. Winogrona obrywamy z gałązki, myjemy i przecieramy przez sitko w celu pozbycia się pestek i twardej skóry.
  2. Do garnka z przetartymi owocami wsypujemy 1 kilogram cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  3. Dolewamy do garnka szklankę wody i stawiamy garnek na kuchence.
  4. Na średnim ogniu smażymy konfiturę przez około 30 minut, cały czas mieszając.
  5. Po tym czasie dodajemy kwasek lub sok z cytryny, mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu przez kolejne 5 minut.
  6. Zdejmujemy garnek z kuchenki i odstawiamy konfiturę na 1 dzień.
  7. Zimną konfiturę przekładamy do przygotowanych wcześniej słoików, a na sam wierzch każdego z nich nalewamy po jednej, małej łyżeczce spirytusu.
  8. Słoiki szczelnie zamykamy, nie pasteryzujemy!

Przetwory z winogron, podobnie zresztą jak wino, mogą przyczynić się do poprawy zdrowia serca, zmniejszając ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu i wysokiego ciśnienia krwi. Zawierają w sobie dużo przeciwutleniaczy, które zwalczają szkodliwe, wolne rodniki, a z uwagi na zawartość witaminy C i A – realnie wpływają na odporność. Dodając do tego fakt, że domowe przetwory z winogron są przy tym bardzo smaczne, każdy powinien spróbować włączyć je zarówno w naturalnej, jak i samodzielnie przetworzonej formie do swojej diety.


Zobacz także: