Wiesiołek to roślina często obecna na łąkach, nieużytkach, polach, często nieznana i uważana za chwast. Stanowi bardzo cenny materiał pozyskiwany dla przemysłu spożywczego, farmaceutycznego i kosmetycznego.
W oleju z nasion wiesiołka znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy, gamma-linolenowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy. Ponadto mnogość aminokwasów, enzymów, witamina młodości E, oraz minerały takie jak: cynk, selen, magnez i wapń. Taki zestaw składników sprawia, że olej z wiesiołka jest jednym z najsmaczniejszych, najcenniejszych i najbardziej pożądanych składników.
Olej z nasion wiesiołka wykorzystywany w kuchni wpływa na dobre trawienie pokarmów. Nie należy go podgrzewać, dlatego nie nadaje się do obróbki termicznej ale znajduje zastosowanie jako dodatek do sałatek czy zimnych sosów. Może być stosowany zewnętrznie i wewnętrznie.
W naszej sprzedaży posiadamy olej z wiesiołka w szklanych butelkach o różnej pojemności. Polecamy w szczególności olej tłoczony na zimno - dzięki temu zachowuje cenne składniki zawarte w nasionach. Oferujemy Państwu także olej, który pozyskany został jedynie z ekologicznych ziaren wiesiołka, pochodzących z certyfikowanych upraw.