babka z kaszy manny

Dobrze wszystkim znana babka piaskowa to deser wyjątkowy. Jej smak potrafi rozpoznać niemal każdy. To szczególnie mocno kojarzone ze świętami ciasto w klasycznej odsłonie przyrządza się z mąki pszennej oraz ziemniaczanej. To jednak nie jedyna jego wersja warta spróbowania. Alternatywą i ciekawym pomysłem na ożywienie tradycji jest babka z kaszy manny.

  • Czas przygotowania: 1 godz. (20 minut pracy, 40 minut pieczenia).
  • Wartość energetyczna na 100 g: 282 kcal
  • Ilość kawałków/porcji: 8 lub 12 kawałków (w zależności od preferencji)

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szklanka nieugotowanej kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

Babka z kaszy manny jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Zastosuj się do poniższej instrukcji, a efekt będzie przepyszny.

  1. Pierwszą rzeczą, jaką musisz przygotować, jest garnek z wodą. Koniecznie sprawdź, czy masz pasującą do garnka miskę. Miska nie powinna być zanurzona w wodzie - ciasto będziesz wyrabiać nad parą, a nie w kąpieli wodnej.
  2. Zagotuj wodę. Kiedy na nią czekasz, nastaw piekarnik. Temperatura 190 stopni Celsjusza, program grzania: góra i dół.
  3. Po zagotowaniu wody możesz przystąpić do dzieła. Wbij do misy jajka i zasyp je cukrem. Za pomocą miksera zacznij ubijać, aż do momentu podwojenia objętości jajek.
  4. Dodaj do masy szczyptę soli oraz cynamonu. Jeżeli masz duszę buntownika i nie lubisz trzymać się przepisu, możesz dodać coś od siebie. Tworzysz swoją własną babkę z kaszy manny, nie musisz się ograniczać.
  5. Gdy osiągniesz odpowiednią objętość, zdejmij masę znad pary i kontynuuj ubijanie. Powoli dodawaj kaszę mannę. Nie przestawaj miksować, dopóki masa nie będzie zimna. Nie zajmie to zbyt dużo czasu, ponieważ kasza schłodzi całe ciasto.
  6. Przelej powstałą masę do foremki, a następnie wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika na 40 minut.

Smacznego!


Zobacz także: