Dobrze wszystkim znana babka piaskowa to deser wyjątkowy. Jej smak potrafi rozpoznać niemal każdy. To szczególnie mocno kojarzone ze świętami ciasto w klasycznej odsłonie przyrządza się z mąki pszennej oraz ziemniaczanej. To jednak nie jedyna jego wersja warta spróbowania. Alternatywą i ciekawym pomysłem na ożywienie tradycji jest babka z kaszy manny.
- Czas przygotowania: 1 godz. (20 minut pracy, 40 minut pieczenia).
- Wartość energetyczna na 100 g: 282 kcal
- Ilość kawałków/porcji: 8 lub 12 kawałków (w zależności od preferencji)
Składniki
- 3 jajka
- 1 szklanka nieugotowanej kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
Babka z kaszy manny jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Zastosuj się do poniższej instrukcji, a efekt będzie przepyszny.
- Pierwszą rzeczą, jaką musisz przygotować, jest garnek z wodą. Koniecznie sprawdź, czy masz pasującą do garnka miskę. Miska nie powinna być zanurzona w wodzie - ciasto będziesz wyrabiać nad parą, a nie w kąpieli wodnej.
- Zagotuj wodę. Kiedy na nią czekasz, nastaw piekarnik. Temperatura 190 stopni Celsjusza, program grzania: góra i dół.
- Po zagotowaniu wody możesz przystąpić do dzieła. Wbij do misy jajka i zasyp je cukrem. Za pomocą miksera zacznij ubijać, aż do momentu podwojenia objętości jajek.
- Dodaj do masy szczyptę soli oraz cynamonu. Jeżeli masz duszę buntownika i nie lubisz trzymać się przepisu, możesz dodać coś od siebie. Tworzysz swoją własną babkę z kaszy manny, nie musisz się ograniczać.
- Gdy osiągniesz odpowiednią objętość, zdejmij masę znad pary i kontynuuj ubijanie. Powoli dodawaj kaszę mannę. Nie przestawaj miksować, dopóki masa nie będzie zimna. Nie zajmie to zbyt dużo czasu, ponieważ kasza schłodzi całe ciasto.
- Przelej powstałą masę do foremki, a następnie wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika na 40 minut.
Smacznego!
Zobacz także: