BioLife Kasza jaglana 1 kg Bio

Kasza jaglana BIO niekiedy nazywana "królową kasz" oraz "polskim złotem". Określenia doskonale pasują do tego odżywczego i wartościowego zboża. Bogata w kwas krzemowy, witaminy z grupy B, aminokwasy egzogenne, magnezu, fosforu, miedzi, cynku i wiele innych. Obowiązkowy składnik...

8.99 zł

Cena za kg : 8.99zł

Dodaj do schowka

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Kasza jaglana jest najstarszą kaszą oraz jedną z najzdrowszych, produkuje się ją z ziaren prosa zwyczajnego. Jest lekkostrawna i bogata w liczne witaminy. Jest to kasza zasadotwórcza, wyrównująca nadmiar produktów kwasotwórczych, takich jak pieczywo lub nabiał w codziennej diecie.

Jak ugotować kaszę jaglaną?
Najczęstszym sposobem jest gotowanie jej w wodzie, wymieszanej pół na pół z mlekiem. Całość lekko solimy. Taka proporcja sprawia, że kasza traci swój gorzkawy posmak na rzecz nieco delikatniejszego i bardziej neutralnego. Można oczywiście ugotować ją także w wodzie. Gotuje się ją na małym ogniu przez około 15 minut, wcześniej przepłukując na sitku pod bieżącą, chłodną wodą.

Jak podawać kaszę jaglaną?
Kasza jaglana doskonale sprawdza się w daniach przygotowywanych na słodko. Przepysznie smakuje z owocami - na przykład gruszką lub jabłkiem, przyprawionymi szczyptą cynamonu. To posiłek idealny zarówno na obiad jak i pożywne śniadanie. Całość zagęścić można także budyniem, nadając konsystencję kleiku. Kasza znajdzie swoje zastosowanie przy pieczeniu ciast, takich jak szarlotka. Wykorzystywana jest również jako do dodatek do mięs, burgerów, pulpecików, zup oraz jako farsz do pierogów i gołąbków. Polecane, jednak wciąż mało popularne są także warzywa nadziewane kaszą jaglaną. Opakowanie zawiera 1 kg kaszy.