Dziś przygotowaliśmy pyszną propozycję dla wszystkich miłośników kuchni roślinnej, ale nie tylko dla nich! Burger wegetariański to niezwykle uniwersalne danie, które z pewnością przypadnie do gustu także miłośnikom mięsa. Przepis jest bardzo prosty, a sam efekt – oszałamiający. Zresztą… sami zobaczcie!
- Czas przygotowania: 30 min.
- Ilość porcji: dla 4 osób
- Wartość energetyczna: 553 kcal na porcę
Składniki:
- Duży bakłażan,
- 250 gramów sera halloumi, pokrojonego na 8 kawałków,
- 4 bułki z sezamem,
- 8 małych łyżeczek ulubionego sosu barbecue,
- 4 małe łyżeczki oliwy z oliwek,
- 4 garście rukoli.
Sposób przygotowania:
- Bakłażana pokrój na 8 plastrów o grubości około 2 cm, następnie natrzyj plastry trzema łyżeczkami oliwy z oliwek.
- Plastry bakłażana smaż przez cztery minuty z każdej strony, najlepiej na średnim ogniu.
- Kiedy bakłażan zmięknie, a plastry zrobią się brązowe, możesz dodać sos barbecue i całość smażyć przez kolejnych kilka minut.
- Resztę oliwy z oliwek rozgrzej na patelni grillowej i podsmażaj na niej ser halloumi do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Bułki możesz podgrzać w piekarniku. Na przekrojonej połówce ułóż kolejno rukolę, bakłażana, sos barbecue i ser halloumi. Gotowe!
Mamy nadzieję, że w jesienno-zimowe wieczory nasz przepis na burgera w wersji wege skutecznie poprawi Wam samopoczucie. Będzie pysznie, zdrowo i sycąco! A po roślinne inspiracje zapraszamy nie tylko do naszego sklepu internetowego, ale również na bloga. Do zobaczenia!
Zobacz także: