Burger wgetariański

Dziś przygotowaliśmy pyszną propozycję dla wszystkich miłośników kuchni roślinnej, ale nie tylko dla nich! Burger wegetariański to niezwykle uniwersalne danie, które z pewnością przypadnie do gustu także miłośnikom mięsa. Przepis jest bardzo prosty, a sam efekt – oszałamiający. Zresztą… sami zobaczcie!

  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Ilość porcji: dla 4 osób
  • Wartość energetyczna: 553 kcal na porcę

Składniki:

  • Duży bakłażan,
  • 250 gramów sera halloumi, pokrojonego na 8 kawałków,
  • 4 bułki z sezamem,
  • 8 małych łyżeczek ulubionego sosu barbecue,
  • 4 małe łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 4 garście rukoli.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokrój na 8 plastrów o grubości około 2 cm, następnie natrzyj plastry trzema łyżeczkami oliwy z oliwek.
  2. Plastry bakłażana smaż przez cztery minuty z każdej strony, najlepiej na średnim ogniu.
  3. Kiedy bakłażan zmięknie, a plastry zrobią się brązowe, możesz dodać sos barbecue i całość smażyć przez kolejnych kilka minut.
  4. Resztę oliwy z oliwek rozgrzej na patelni grillowej i podsmażaj na niej ser halloumi do uzyskania złotobrązowego koloru.
  5. Bułki możesz podgrzać w piekarniku. Na przekrojonej połówce ułóż kolejno rukolę, bakłażana, sos barbecue i ser halloumi. Gotowe!

Mamy nadzieję, że w jesienno-zimowe wieczory nasz przepis na burgera w wersji wege skutecznie poprawi Wam samopoczucie. Będzie pysznie, zdrowo i sycąco! A po roślinne inspiracje zapraszamy nie tylko do naszego sklepu internetowego, ale również na bloga. Do zobaczenia!


Zobacz także: