Bakłażan >>

Bakłażan to bardzo wdzięczne i uniwersalne warzywo, z którego można wyczarować mnóstwo pyszności. Roladki, szaszłyki oraz zapiekanki z dodatkiem tego warzywa są prawdziwym hitem wśród jesiennych potraw. Charakterystyczny zapach pieczonego bakłażana doda wyrazistości wielu potrawom. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości nowymi smakami, koniecznie zaserwuj im zapiekankę z bakłażana i pomidorów. Kulinarna rozkosz gwarantowana!

Czas przygotowania - 1h 15 min

Czas pieczenia - 45 min

Wartość energetyczna na 100 g - 141 kcal

Liczba porcji - 6

Składniki

  • 1 średni bakłażan
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 średnie, mięsiste pomidory
  • 1 mała cebula
  • 10 plasterków kiełbasy żywieckiej
  • 10 oliwek bez pestek
  • 1 szklanka listków bazylii
  • 3/4 szklanki tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • oliwa
  • do smaku: sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, suszona bazylia, oregano, suszone pomidory

Sposób przygotowania

  1. Bakłażana kroimy w grubsze plastry i solimy z obu stron. Odstawiamy na 30 minut, by puścił sok. W ten sposób pozbywamy się goryczy.
  2. Osuszamy plastry bakłażana i umieszczamy je w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.
  3. Posypujemy plastry przyprawami.
  4. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
  5. W tym czasie cebulę, mozzarellę i pomidory kroimy w plastry, a kiełbasę żywiecką w paseczki. Oliwki siekamy w drobną kostkę.
  6. Wyjmujemy naczynie żaroodporne z piekarnika. Na każdym plastrze bakłażana układamy kolejno: kiełbasę żywiecką, cebulę, mozzarellę, pomidory i oliwki.
  7. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
  8. Gotowe danie posypujemy startym serem oraz posiekanymi listkami bazylii. Zapiekankę można skropić również odrobiną oliwy lub serwować z dodatkiem domowego sosu czosnkowego.

Smacznego!


Zobacz także: