Bakłażan to bardzo wdzięczne i uniwersalne warzywo, z którego można wyczarować mnóstwo pyszności. Roladki, szaszłyki oraz zapiekanki z dodatkiem tego warzywa są prawdziwym hitem wśród jesiennych potraw. Charakterystyczny zapach pieczonego bakłażana doda wyrazistości wielu potrawom. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości nowymi smakami, koniecznie zaserwuj im zapiekankę z bakłażana i pomidorów. Kulinarna rozkosz gwarantowana!
Czas przygotowania - 1h 15 min
Czas pieczenia - 45 min
Wartość energetyczna na 100 g - 141 kcal
Liczba porcji - 6
Składniki
- 1 średni bakłażan
- 2 kulki mozzarelli
- 2 średnie, mięsiste pomidory
- 1 mała cebula
- 10 plasterków kiełbasy żywieckiej
- 10 oliwek bez pestek
- 1 szklanka listków bazylii
- 3/4 szklanki tartego parmezanu lub innego twardego sera
- oliwa
- do smaku: sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, suszona bazylia, oregano, suszone pomidory
Sposób przygotowania
- Bakłażana kroimy w grubsze plastry i solimy z obu stron. Odstawiamy na 30 minut, by puścił sok. W ten sposób pozbywamy się goryczy.
- Osuszamy plastry bakłażana i umieszczamy je w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.
- Posypujemy plastry przyprawami.
- Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
- W tym czasie cebulę, mozzarellę i pomidory kroimy w plastry, a kiełbasę żywiecką w paseczki. Oliwki siekamy w drobną kostkę.
- Wyjmujemy naczynie żaroodporne z piekarnika. Na każdym plastrze bakłażana układamy kolejno: kiełbasę żywiecką, cebulę, mozzarellę, pomidory i oliwki.
- Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
- Gotowe danie posypujemy startym serem oraz posiekanymi listkami bazylii. Zapiekankę można skropić również odrobiną oliwy lub serwować z dodatkiem domowego sosu czosnkowego.
Smacznego!
Zobacz także: