Chiński makaron choe mein z kantońską pastą Stir-fry

Kantońska kuchnia Chińska rozwinęła się południowej części Chin. To jedna z najbardziej rozpoznawalnych kuchni świata. Jest powszechnie znana ze względu na jej spopularyzowanie przez zachodnio-europejskich restauratorów. Chow Mein to lekko pikantne dnie z wykorzystaniem pasty Katońskiej. Tym razem przedstawiamy wam przepis z użyciem mięsa kurczaka!

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Wartości odżywcze (4 porcje / 1 porcja):

  • Energia - 1515 kcal / 378,8 kcal
  • Białko - 82 g / 20,5 g
  • Węglowodany - 228 g / 57 g (w tym cukry: 52 g / 13 g)
  • Tłuszcz - 33 g / 8,3 g
  • Błonnik - 15,5 g / 3,9 g

Składniki

  • 50 g pasty kantońskiej stir-fry
  • 1 opakowanie makaronu chow mein
  • 2 łyżki sezamu prażonego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchew
  • 2 plastry imbiru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 pęczek szczypiorku drobno pokrojonego

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. W woku rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kurczaka na rumiany kolor. Dodaj wszystkie warzywa i smaż całość przez 2-3 minuty.
  3. Dodaj bulion i pastę kantońską, a następnie dokładnie wymieszaj.
  4. Usmażone warzywa podawaj z makaronem, prażonym sezamem oraz świeżym szczypiorkiem.


Zobacz także: