Kantońska kuchnia Chińska rozwinęła się południowej części Chin. To jedna z najbardziej rozpoznawalnych kuchni świata. Jest powszechnie znana ze względu na jej spopularyzowanie przez zachodnio-europejskich restauratorów. Chow Mein to lekko pikantne dnie z wykorzystaniem pasty Katońskiej. Tym razem przedstawiamy wam przepis z użyciem mięsa kurczaka!
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Wartości odżywcze (4 porcje / 1 porcja):
- Energia - 1515 kcal / 378,8 kcal
- Białko - 82 g / 20,5 g
- Węglowodany - 228 g / 57 g (w tym cukry: 52 g / 13 g)
- Tłuszcz - 33 g / 8,3 g
- Błonnik - 15,5 g / 3,9 g
Składniki
Przepis na chow mein
- 50 g pasty kantońskiej stir-fry
- 1 opakowanie makaronu chow mein
- 2 łyżki sezamu prażonego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 50 ml bulionu drobiowego
- 1 pierś kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała marchew
- 2 plastry imbiru
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 pęczek szczypiorku drobno pokrojonego
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- W woku rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kurczaka na rumiany kolor. Dodaj wszystkie warzywa i smaż całość przez 2-3 minuty.
- Dodaj bulion i pastę kantońską, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Usmażone warzywa podawaj z makaronem, prażonym sezamem oraz świeżym szczypiorkiem.
Zobacz także: