Chłodnik z pulpą z mango, alphonoso i chilli

Lato to idealny czas na orzeźwiający chłodnik! Tym razem przedstawiamy wam ten letni klasyk w egzotycznej wersji. Słodkie mango z dodatkiem pikantnej Srirachy to coś co musisz spróbować!

Składniki

  • 450 g pulpy mango alphonso
  • 250 g mleczka kokosowego light 11%
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki marynowanego różowego imbiru posiekanego
  • 1 łyżeczka srirachy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • Sok z 1 limonki
  • Sól, cukier i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski wlej pulpę mango oraz mleczko kokosowe. Mieszając, cienkim strumieniem wlewaj bulion.
  2. Dodaj imbir, srirachę, miętę oraz sok z limonki, a następnie za pomocą blendera zmiksuj całość dodając oliwę z oliwek.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz kolendra. Wstaw do lodówki.
  4. Chłodnik podawaj prosto z lodówki, posypany prażonymi orzechami lub pestkami dyni i miętą.


Zobacz także: