Koniec z nieustającymi dietami i eliminowaniem wszystkich ulubionych produktów. Przecież każdy zasługuje na odrobinę słodkości! W tym tekście znajdziesz banalny przepis na niebanalne ciasto z wiórkami kokosowymi. Do dzieła!
Ciasto z wiórkami kokosowymi – przepis
Będziesz potrzebować:
- dwie szklanki śmietanki kremówki,
- 200 gramów niesłodzonych płatków kokosowych,
- ¾ łyżeczki gumy ksantanowej,
- ¾ szklanki erytrytolu,
- ¼ szklanki oleju kokosowego.
Sposób przygotowania:
- Wrzuć połowę płatków kokosowych, olej kokosowy i ¼ szklanki erytrytolu do jednego naczynia i zblenduj. Tą masą wyłóż spód formy o średnicy ok. 20 cm i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez dziesięć minut.
- Śmietankę podgrzej w małym garnku, dodaj do niej gumę ksantanową i mieszaj do momentu, aż składniki się połączą. Dodaj resztę erytrytolu i 50 gramów płatków kokosowych, cały czas gotując.
- Do piekarnika włóż blachę z 50 g płatków kokosowych – całość opiekaj przez pięć minut w 180 stopniach.
- Przechodzimy do konkretów: masę śmietanową wylej na schłodzony spód ciasta i posyp prażonym kokosem.
- Całość włóż do lodówki na minimum 12 godzin.
Po upływie kilkunastu godzin możesz cieszyć się pysznym, zdrowym i niskokalorycznym ciastem bez zawartości cukru! Sprawdzi się zwłaszcza w upalne popołudnia w asyście mrożonej kawy, herbaty czy orzeźwiającej lemoniady. Życzymy smacznego i do zobaczenia w kolejnym wpisie!
Zobacz także: