Dziś wspólnie, krok po kroku zapoznamy się z przepisem na ciasto kasztanowe – lekką, zdrową słodkość, bez glutenu, proszku do pieczenia czy laktozy. Dodatkowym walorem jest niewątpliwie fakt, że przygotowanie naszej wersji ciasta kasztanowego nie wymaga dużo czasu ani wysiłku. Do jego przygotowania nie potrzeba też żadnych wyjątkowych umiejętności, dzięki czemu ciasto kasztanowe jest idealnym wyborem dla każdego cukiernika-amatora.

Jak zrobić ciasto kasztanowe? Przepis

Składniki:

  • 250 g mąki kasztanowej
  • 30 g cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka gorzkiego kakao
  • 400 ml wody
  • pół szklanki migdałów w płatkach
  • pół szklanki rodzynek
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zależnie od preferencji, rodzynki zastąpić można np. suszoną żurawiną, a migdały np. orzechami piniowymi.

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy składniki suche (mąkę, cukier oraz kakao), dodajemy oliwę i wodę. Całość dokładnie mieszamy, tak aby nie powstały grudki – dla najlepszego efektu polecamy wykorzystać blender. Jeśli lubimy bakalie bezpośrednio w cieście, można bez obaw dosypać je do masy. Trzeba jednak pamiętać o zostawieniu garści do ozdobienia wierzchu.

Po wymieszaniu, zawartość miski przekładamy do prostokątnej formy, wcześniej natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyrównujemy powierzchnię masy, po czym ozdabiamy ją resztą bakalii. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut.

Teraz wystarczy poczekać, aż ciasto nieco ostygnie, i już można cieszyć się jego wyjątkowym smakiem!


Zobacz także: