Dziś wspólnie, krok po kroku zapoznamy się z przepisem na ciasto kasztanowe – lekką, zdrową słodkość, bez glutenu, proszku do pieczenia czy laktozy. Dodatkowym walorem jest niewątpliwie fakt, że przygotowanie naszej wersji ciasta kasztanowego nie wymaga dużo czasu ani wysiłku. Do jego przygotowania nie potrzeba też żadnych wyjątkowych umiejętności, dzięki czemu ciasto kasztanowe jest idealnym wyborem dla każdego cukiernika-amatora.
Produkty do przygotowania ciasta kasztanowego
Jak zrobić ciasto kasztanowe? Przepis
Składniki:
- 250 g mąki kasztanowej
- 30 g cukru
- 4 łyżki oliwy
- łyżka gorzkiego kakao
- 400 ml wody
- pół szklanki migdałów w płatkach
- pół szklanki rodzynek
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zależnie od preferencji, rodzynki zastąpić można np. suszoną żurawiną, a migdały np. orzechami piniowymi.
Sposób przygotowania:
Teraz wystarczy poczekać, aż ciasto nieco ostygnie, i już można cieszyć się jego wyjątkowym smakiem!
Zobacz także:
- Jak zrobić ciasta bez cukru i glutenu? Skuteczne przepisy
- Przepis na ciasto wegańskie z owocami. Proste, a pyszne
Średnia: 4.88 z 26 ocen