Dziś przedstawiamy Wam przepis zaskakujący w swej prostocie – aromatyczną, rozpływającą się w ustach cukinię duszoną. Cukinię możesz urozmaicić ulubionymi przyprawami i zjeść jako lunch lub kolację. To duszone warzywo sprawdzi się także jako urozmaicenie obiadu.

cukinia duszona z pomidorami

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Liczba porcji: 1 porcja (583 g)
Wartość energetyczna w 100 g: 50 kcal

Składniki

  • Cukinia,
  • 4 pomidory,
  • Cebula,
  • Ząbek czosnku,
  • Olej kujawski,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Pokrój cebulę w piórka i dodaj do czosnku. Całość możesz urozmaicić swoimi ulubionymi przyprawami.
  3. Obierz pomidory ze skórki, pokrój je w większe plastry i wrzuć na patelnię.
  4. Pokrój cukinię w drobne plastry i dodaj do podsmażonych już warzyw.
  5. Podsmażaj przez kilka minut, często mieszając. Woda z pomidorów powinna odparować, ale uważaj, by nie podsmażać całości zbyt długo, bo warzywa całkowicie się rozpadną.
  6. Dopraw solą i pieprzem i gotowe!

Wierzymy, że piękno tkwi w prostocie – i w tym przypadku rzeczywiście tak jest! Odpowiednio przyprawiona cukinia może zachwycić bogactwem smaków i aromatów. Mamy nadzieję, że końcowy rezultat był dla Was satysfakcjonujący i, co najważniejsze, smaczny. Do zobaczenia w kolejnym przepisie!


Zobacz także: