Dziś przedstawiamy Wam przepis zaskakujący w swej prostocie – aromatyczną, rozpływającą się w ustach cukinię duszoną. Cukinię możesz urozmaicić ulubionymi przyprawami i zjeść jako lunch lub kolację. To duszone warzywo sprawdzi się także jako urozmaicenie obiadu.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Liczba porcji: 1 porcja (583 g)
Wartość energetyczna w 100 g: 50 kcal
Składniki
- Cukinia,
- 4 pomidory,
- Cebula,
- Ząbek czosnku,
- Olej kujawski,
- Sól i pieprz do smaku,
- Ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej olej na patelni i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pokrój cebulę w piórka i dodaj do czosnku. Całość możesz urozmaicić swoimi ulubionymi przyprawami.
- Obierz pomidory ze skórki, pokrój je w większe plastry i wrzuć na patelnię.
- Pokrój cukinię w drobne plastry i dodaj do podsmażonych już warzyw.
- Podsmażaj przez kilka minut, często mieszając. Woda z pomidorów powinna odparować, ale uważaj, by nie podsmażać całości zbyt długo, bo warzywa całkowicie się rozpadną.
- Dopraw solą i pieprzem i gotowe!
Wierzymy, że piękno tkwi w prostocie – i w tym przypadku rzeczywiście tak jest! Odpowiednio przyprawiona cukinia może zachwycić bogactwem smaków i aromatów. Mamy nadzieję, że końcowy rezultat był dla Was satysfakcjonujący i, co najważniejsze, smaczny. Do zobaczenia w kolejnym przepisie!
Zobacz także: