Prosto, smacznie i bezmięsne! Dzisiaj przedstawiamy Wam szybki przepis na wegetariańskie curry z batatami. Danie przygotujecie błyskawicznie i z pewnością włączycie je na stałe do swojego jadłospisu. Powodzenia!

curry wegetariańskie z batatami

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Wartość energetyczna: 150 kcal / porcja
Liczba porcji: 4

Składniki

Na porcję dla 4 osób przygotuj:

  • dużego batata,
  • łyżkę oleju kokosowego,
  • czerwoną cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • puszkę ciecierzycy,
  • puszkę mleczka kokosowego,
  • butelkę passaty pomidorowej,
  • cytrynę,
  • curry,
  • cynamon,
  • słodką paprykę,
  • ostrą paprykę,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  • Zaczynamy! Obierz batata, dokładnie go opłucz, a następnie zetrzyj na tarce na stronie z grubymi oczkami.
  • Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekaną cebulę i szczyptę soli. Smaż do momentu zeszklenia się cebuli, potem dodaj czosnek pokrojony w kostkę. Smaż przez chwilę.
  • Kolejny krok to przyprawy: szczypta curry, cynamonu, słodkiej i ostrej papryki, sól i pieprz do smaku. Podsmażaj wszystko jeszcze przez chwilę.
  • Dodaj batata – smaż przez dwie minuty, potem dodaj mleczko kokosowe i passatę pomidorową. Dokładnie wymieszaj.
  • Na samym końcu dodaj ciecierzycę i gotuj wszystko przez kilka minut.
  • Całość dopraw sokiem z cytryny. Podawaj z ulubionym ryżem!

Było tak, jak mówiliśmy na początku, czyli przede wszystkim szybko! Mamy nadzieję, że ta zdrowa i smaczna potrawa będzie częstą bohaterką Waszych wege-obiadów. Póki co życzymy smacznego, a już niedługo wracamy do Was z kolejnym przepisem!


Zobacz także: