W dzisiejszym wpisie zabieramy Was w wyjątkową, pełną aromatów i kolorów, podróż. Przeprowadzimy Was przez kręte ścieżki tajskiej kuchni – jej historię, najpopularniejsze dania, główne składniki, właściwości oraz wpływ na zdrowie. Przygotujcie się na potężną porcję wiedzy i mleka kokosowego!

kuchnia tajska

Kulinarne inspiracje, czyli historia kuchni tajskiej

Choć dziś wyjątkowość tej tradycji kulinarnej jest oczywista, tajską kuchnię ukształtowały wpływy jej sąsiadów. To połączenie tradycji pochodzących z kuchni chińskiej oraz indyjskiej, ale także inspiracje Kambodżą, Birmą czy Malezją. Kuchni chińskiej Tajowie zawdzięczają przede wszystkim przyrządzanie tofu i sosu sojowego, a kuchni perskiej i indonezyjskiej – wykorzystywanie duszonych przypraw, m.in. curry.

Kuchnia tajska charakteryzuje się przede wszystkim różnorodnością, która wynikała z dostępności różnych składników w poszczególnych regionach kraju. Północ zawsze słynęła z nieco łagodniejszych potraw, w których częstym składnikiem jest kapusta i wieprzowina. Wschód to z kolei nieco większe urozmaicenie: potrawy są nie tylko ostrzejsze, ale także bardziej specyficzne. To w tej części kraju popularnością cieszą się smażone mrówki, szarańcze i owady. Na południu natomiast króluje kokos i mleczko kokosowe oraz owoce morza i świeże ryby.

Tajowie z biegiem czasu wprowadzali do swojej kuchni coraz więcej składników. Portugalczykom i Hiszpanom zawdzięczają pomidory, bakłażany, dynie, orzeszki ziemne, orzeszki nerkowca czy ananasy. Pomimo że Tajowie często przyrządzali ostre potrawy, dopiero na przełomie XVI i XVII wieku poznali kluczowy dla dalszej historii tajskich przypraw składnik, mianowicie chilli.

Kuchnia tajska – właściwości i główne składniki

Zgłębiając tajemnice potraw kuchni tajskiej, nie sposób nie wspomnieć o ich właściwościach zdrowotnych. Oprócz wyjątkowych, orientalnych potraw kuchnia ta dostarcza nam bowiem zdrowych i pełnowartościowych inspiracji. Nie bez powodu ludzie w Tajlandii chorują rzadziej niż ci mieszkający w Europie czy Ameryce. Tajowie rzadziej zmagają się także z nadwagą.

Tajski jadłospis bazuje na pełnowartościowych składnikach. Wyklucza tak popularne w naszej kuchni masło, a wykorzystuje roślinne oleje (głównie olej sezamowy i sojowy) - cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ważnym składnikiem tej kuchni są także owoce morza oraz ryby, które dostarczają kwasów omega-3 kluczowych dla układu krążenia.

Kolejnym popularnym składnikiem są produkty sojowe w najróżniejszej formie. Najczęściej wykorzystuje się tofu, pastę miso i tempeh – każda z tych propozycji jest bogatym źródłem witamin, wapnia, magnezu i przede wszystkim błonnika. Tajskie tradycje kulinarne nie wykluczają oczywiście mięsa, jednak bardzo rzadko wykorzystują mięso czerwone, co również nie pozostaje bez wpływu na zdrowie.

Lekkostrawny, dostarcza naszemu organizmowi witamin i mikroelementów – ryż, zarówno biały jak i brązowy, to kolejny istotny składnik kuchni tajskiej. Jest podstawą wielu dań i świetnie sprawdza się nie tylko w połączeniu z warzywami, ale także z mięsem.

A skoro o warzywach już mowa – to także bardzo ważny element tajlandzkiego jadłospisu. Niskokaloryczne, przyrządzane na parze lub lekko podsmażane w woku – są nie tylko pyszne, ale także niskokaloryczne i bogate w mikroelementy i witaminy.

Tradycyjne dania charakterystyczne dla Tajlandii nie byłyby jednak tak wyjątkowe, gdyby nie tajskie przyprawy. To one zapewniają nam niezapomniane doznania smakowe i wydobywają z poszczególnych składników to, co najlepsze. Najczęściej wykorzystuje się dodatki takie jak kolendra, pieprz, trawa, cytrynowa, imbir, kardamon, kmin rzymski, bazylia i galangal. Trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek tajskie danie bez przynajmniej jednej z tych aromatycznych przypraw.

Najpopularniejsze dania kuchni tajskiej

Zaczynamy od absolutnych podstaw, czyli curry. To najbardziej popularne i rozpoznawalne danie tajskie występujące w trzech wariantach: czerwonym, żółtym i zielonym. O kolorze potrawy decyduje użyta papryka. Oprócz niej częstym składnikiem curry jest także mięso, ryby, zioła, pozostałe warzywa i oczywiście ostre przyprawy.

Popularnością zbliżoną do curry cieszy się także pad thai. Kultowy, smażony makaron występuje najczęściej w asyście jajek, kurczaka, krewetek lub tofu, kiełków fasoli mung i szeregu sosów. Występuje w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. To idealna propozycja na obiad!

Kolejna potrawa należąca do najważniejszych dań kuchni tajskiej to tom yam (lub: tom yum), czyli ostro-kwaśna zupa, którą przygotowuje się na bazie bulionu. Wyróżnia się wyjątkowym, delikatnym, ale równocześnie pikantnym smakiem, który zawdzięcza wykorzystany przyprawom. Częstym składnikiem tej zupy są krewetki lub kurczak, grzyby tam yam i mleko kokosowe.

Nasz ostatni typ to coś dla fanów mięsa. Kurczak satay to grillowana pierś kurczaka, którą podaje się w formie szaszłyka. Kluczowym elementem tego dania jest orzechowy sos i odpowiednio długie marynowanie mięsa. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

Kuchnia tajska - bogactwo smaków

Tradycje kulinarne wywodzące się z Tajlandii to prawdziwie fascynujący (i pyszny) temat. Mamy nadzieję, że zachęciliśmy Was do spróbowania nowych, nieznanych dotąd smaków i zapoznania się z tamtejszą kulturą. Kto wie, może nawet spróbujecie samodzielnie przygotować wybrane danie tajskie? Życzymy powodzenia!