curry z ciecierzycą

Kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto rozgrzać się od środka. I choć wielu na myśl o ciepłym posiłku przychodzi przede wszystkim aromatyczna zupa, my dziś decydujemy się na coś innego. Przedstawiamy Wam przepis na pyszne, pełne przypraw curry z ciecierzycą w wersji fit!

  • Łączny czas przygotowania: 60 min.
  • Wartość energetyczna na 100 g: 106 kcal
  • Porcja: dla 2-3 osób

Składniki

  • 3 łyżki suchych nasion ciecierzycy,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 średnia cebula,
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • Szczypta suszonej papryki,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 duże pomidory,
  • 2 łyżki mleka kokosowego.

Sposób przygotowania

  1. Ciecierzycę ugotuj. Danie można podawać z ryżem – jeżeli wybierasz tę opcję, ugotuj także ryż.
  2. Obraną cebulę dokładnie pokrój i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Duś przez chwilę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy: suszoną paprykę, cynamon, imbir oraz kurkumę.
  3. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj je do cebuli i duś przez chwilę, a następnie dodaj ugotowaną ciecierzycę i dokładnie wymieszaj.
  4. Do gotującej się potrawy dodaj 2 łyżki mleczka kokosowego – zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż całość się zagęści.
  5. Curry z ciecierzycą możesz spożyć jako szybki i pożywny lunch, ale także w wersji obiadowej, z ryżem.

Proste, szybkie i pyszne – takie przepisy znajdziecie na naszym blogu. Chcemy trafiać w Wasze gusta i dostarczać Wam pysznych inspiracji, które nie wymagają kilkugodzinnych przygotowań. Do zobaczenia w kolejnym wpisie!


Zobacz także: