Dziś powracamy do Was z kolejnym przepisem! Zastanawiacie się, czym jeszcze może Was zaskoczyć curry z ciecierzycą? Otóż bukietem warzyw – kolorowych, smacznych, ale przede wszystkim zdrowych. To jak, skusicie się na popołudniowe gotowanie?
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut
Wartość energetyczna (1 porcja): 190 kcal
Liczba porcji: 2
Składniki
Curry, które dzisiaj gotujemy to potrawa jednogarnkowa – zalecamy więc przygotowywanie jej w jednym naczyniu. Z uwagi na dużą ilość warzyw danie może wymagać większej ilości przypraw – możecie bazować na soli i pieprzu lub dodać swoje ulubione przyprawy.
Przygotuj:
- 1 marchewkę,
- ½ kalafiora,
- 250 g pieczarek,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 2 garście jarmużu,
- 2 garście szpinaku,
- 360 g ciecierzycy ze słoika,
- 5 ząbków czosnku,
- 240 g bulionu warzywnego,
- szczypta papryki chili,
- łyżkę oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
- Zacznij od posiekania cebuli i czosnku, które następnie podsmaż w asyście papryczki chili.
- Pokrój marchewkę, pieczarki i kalafiora, dodaj do wcześniej podsmażanych warzyw. Smaż przez chwilę – warzywa powinny zrobić się miękkie.
- Dodaj bulion warzywny, ciecierzycę i pomidory, opcjonalnie ulubione przyprawy.
- Całość gotuj pod przykryciem maksymalnie 15 minut.
- Chwilę przed końcem gotowania dodaj szpinak i jarmuż.
- Dopraw do smaku. Podawaj z ryżem lub bez!
Klasyczne curry to danie, które niektórym z Was może wydawać się już nudne. Mamy jednak nadzieję, że nasza urozmaicona, warzywna wersja przypadnie do gustu nie tylko osobom przebywającym na dietach roślinnych. Smacznego!
Zobacz także: