Dziś powracamy do Was z kolejnym przepisem! Zastanawiacie się, czym jeszcze może Was zaskoczyć curry z ciecierzycą? Otóż bukietem warzyw – kolorowych, smacznych, ale przede wszystkim zdrowych. To jak, skusicie się na popołudniowe gotowanie?

curry z ciecierzycy

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut
Wartość energetyczna (1 porcja): 190 kcal
Liczba porcji: 2

Składniki

Curry, które dzisiaj gotujemy to potrawa jednogarnkowa – zalecamy więc przygotowywanie jej w jednym naczyniu. Z uwagi na dużą ilość warzyw danie może wymagać większej ilości przypraw – możecie bazować na soli i pieprzu lub dodać swoje ulubione przyprawy.

Przygotuj:

  • 1 marchewkę,
  • ½ kalafiora,
  • 250 g pieczarek,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 garście jarmużu,
  • 2 garście szpinaku,
  • 360 g ciecierzycy ze słoika,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 240 g bulionu warzywnego,
  • szczypta papryki chili,
  • łyżkę oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od posiekania cebuli i czosnku, które następnie podsmaż w asyście papryczki chili.
  2. Pokrój marchewkę, pieczarki i kalafiora, dodaj do wcześniej podsmażanych warzyw. Smaż przez chwilę – warzywa powinny zrobić się miękkie.
  3. Dodaj bulion warzywny, ciecierzycę i pomidory, opcjonalnie ulubione przyprawy.
  4. Całość gotuj pod przykryciem maksymalnie 15 minut.
  5. Chwilę przed końcem gotowania dodaj szpinak i jarmuż.
  6. Dopraw do smaku. Podawaj z ryżem lub bez!

Klasyczne curry to danie, które niektórym z Was może wydawać się już nudne. Mamy jednak nadzieję, że nasza urozmaicona, warzywna wersja przypadnie do gustu nie tylko osobom przebywającym na dietach roślinnych. Smacznego!


Zobacz także: