Sezon jesienno-zimowy w pełni, a to oznacza tylko jedno – powrót sezonowych warzyw, wśród których absolutną królową jest dynia. Na słodko, na ostro, w occie – jak ciekawie przygotować to warzywo? Dowiesz się z poniższego artykułu.
SPIS TREŚCI |
Dynia na słodko (dżem z dyni)
Składniki:
- mała dynia Hokkaido,
- szklanka cukru,
- 4 pomarańcze,
- cytryna.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj i oczyść dynię. Pokrój ją na mniejsze kawałki.
- Pokrojona dynię wrzuć do garnka. Dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny.
- Całość gotuj przez 25 minut na małym ogniu.
- Zblenduj dynię aż do momentu osiągnięcia idealnej, kremowej konsystencji.
- Do zblendowanej dyni dodaj szklankę cukru, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 15 minut.
- Dżem przełóż do słoików i mocno je zakręć. Odwróć słoiki do góry dnem – całość powinna się zassać, dzięki czemu nie musisz dodatkowo ich pasteryzować.
Dynia na ostro
Składniki:
- miąższ z jednej dyni,
- ocet jabłkowy,
- woda,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 300 g papryczek pepperoni,
- 5 goździków (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Papryczki podziel na pół, oczyść je z pestek i zrób w nich małe dziurki za pomocą wykałaczki lub widelca.
- Dynię pokrój w dużą kostkę.
- Do litra wody dodaj ocet, goździki i sól. Podgrzej i doprowadź do wrzenia.
- Do mikstury wrzuć papryczki i gotuj je na małym ogniu przez pięć minut.
- Następnie dodaj do całości dynię i gotuj kolejne 5 minut.
- Warzywa przełóż do wyparzonych wcześniej słoików – powinny być ułożone możliwie ciasno.
- Do słoików wlej zalewę – zamknij je dopiero, gdy wszystko wystygnie.
- Przetwory przechowuj w chłodnym miejscu.
Dynia w occie
Wracamy do słodkich smaków, ale… obieramy bardziej wytrawny kierunek. Kolejny przepis na marynowaną dynię przed Wami!
Składniki:
- dynia hokkaido,
- 15 goździków,
- 10 łyżek cukru,
- ziele angielskie,
- sól,
- 5 szklanek wody,
- szklanka octu.
Sposób przygotowania:
- Postępujemy podobnie jak w przepisie na dynię w słodkiej zalewie: obieramy ją i kroimy w kostkę.
- Równocześnie warto przygotować zalewę na bazie cukru, octu i przypraw.
- W drugim garnku podgrzej wodę ze szczyptą soli, zagotuj w niej dynię (1-2 minuty).
- Dynię włóż do słoików, w każdym z nich umieść jeden goździk.
- Słoiki zalej miksturą, wyjmij z nich goździki.
- Dokładnie zakręcone słoiki postaw do góry nogami – przetworów nie musisz dodatkowo pasteryzować.
- Mamy nadzieję, że zachęciliśmy Cię do wkroczenia w wyjątkowy smak dyniowych przetworów!
Zobacz także: