Dynia na słodko >>

Sezon jesienno-zimowy w pełni, a to oznacza tylko jedno – powrót sezonowych warzyw, wśród których absolutną królową jest dynia. Na słodko, na ostro, w occie – jak ciekawie przygotować to warzywo? Dowiesz się z poniższego artykułu.

SPIS TREŚCI

  1. Dynia na słodko (dżem z dyni)
  2. Dynia na ostro
  3. Dynia w occie


Dynia na słodko (dżem z dyni)

Składniki:

  • mała dynia Hokkaido,
  • szklanka cukru,
  • 4 pomarańcze,
  • cytryna.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj i oczyść dynię. Pokrój ją na mniejsze kawałki.
  2. Pokrojona dynię wrzuć do garnka. Dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny.
  3. Całość gotuj przez 25 minut na małym ogniu.
  4. Zblenduj dynię aż do momentu osiągnięcia idealnej, kremowej konsystencji.
  5. Do zblendowanej dyni dodaj szklankę cukru, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 15 minut.
  6. Dżem przełóż do słoików i mocno je zakręć. Odwróć słoiki do góry dnem – całość powinna się zassać, dzięki czemu nie musisz dodatkowo ich pasteryzować.

Dynia na ostro

Składniki:

  • miąższ z jednej dyni,
  • ocet jabłkowy,
  • woda,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 300 g papryczek pepperoni,
  • 5 goździków (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Papryczki podziel na pół, oczyść je z pestek i zrób w nich małe dziurki za pomocą wykałaczki lub widelca.
  2. Dynię pokrój w dużą kostkę.
  3. Do litra wody dodaj ocet, goździki i sól. Podgrzej i doprowadź do wrzenia.
  4. Do mikstury wrzuć papryczki i gotuj je na małym ogniu przez pięć minut.
  5. Następnie dodaj do całości dynię i gotuj kolejne 5 minut.
  6. Warzywa przełóż do wyparzonych wcześniej słoików – powinny być ułożone możliwie ciasno.
  7. Do słoików wlej zalewę – zamknij je dopiero, gdy wszystko wystygnie.
  8. Przetwory przechowuj w chłodnym miejscu.

Dynia w occie

Wracamy do słodkich smaków, ale… obieramy bardziej wytrawny kierunek. Kolejny przepis na marynowaną dynię przed Wami!

Składniki:

  • dynia hokkaido,
  • 15 goździków,
  • 10 łyżek cukru,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • 5 szklanek wody,
  • szklanka octu.

Sposób przygotowania:

  1. Postępujemy podobnie jak w przepisie na dynię w słodkiej zalewie: obieramy ją i kroimy w kostkę.
  2. Równocześnie warto przygotować zalewę na bazie cukru, octu i przypraw.
  3. W drugim garnku podgrzej wodę ze szczyptą soli, zagotuj w niej dynię (1-2 minuty).
  4. Dynię włóż do słoików, w każdym z nich umieść jeden goździk.
  5. Słoiki zalej miksturą, wyjmij z nich goździki.
  6. Dokładnie zakręcone słoiki postaw do góry nogami – przetworów nie musisz dodatkowo pasteryzować.
  7. Mamy nadzieję, że zachęciliśmy Cię do wkroczenia w wyjątkowy smak dyniowych przetworów!


Zobacz także: