Każdy z nas lubi ciasta, jednak nie każdy z nas może spożywać je bez obaw o kalorie czy użyte do przygotowania składniki. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na fit karpatkę, który z pewnością zadowoli każdego miłośnika zdrowych słodkości.

Produkty do ciasta od Delecta >

Składniki

Do fit karpatki będziesz potrzebować:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 szklanki kaszy jaglanej marki Targroch,
  • 2 puszki mleczka kokosowego,
  • 6 łyżek ksylitolu,
  • 1 cytrynę,
  • sól,
  • wanilię, np. wanilię mieloną Bourbon od Bio Vegan,
  • maliny lub borówki (opcjonalnie).

Sposób przygotowania

Przechodzimy do działania:

  1. Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. W tym czasie możesz przygotować kulki z folii aluminiowej, które pozwolą na uzyskanie pożądanego kształtu ciast.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nim przygotowane wcześniej kulki.
  3. Ciasto francuskie przekrój na pół i ułóż na kulkach z folii aluminiowej, a następnie posmaruj wodą i włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz maksymalnie 20 minut.
  4. Kaszę jaglaną, mleczko kokosowe, ksylitol, odrobinę startej skórki z cytryny i soli, sok z cytryny oraz szczyptę wanilii zblenduj na gładką masę.
  5. Gdy ciasto ochłonie, możesz usunąć aluminiowe kulki. Kremem posmaruj połówkę upieczonego ciasta francuskiego, możesz dodać maliny lub borówki. Drugą częścią ciasta francuskiego przykryj krem. Na koniec możesz posypać całość cukrem pudrem. Smacznego!


Zobacz także: