Twój maluch zgrabnie porusza się już po domu i bardzo często próbuje naśladować dorosłych? Tak, to dokładnie ten moment, w którym zabawy z dzieckiem mogą wkroczyć na całkowicie nowy poziom, a mianowicie — wspólne gotowanie! Ubierz malucha w fartuch kuchenny i zaproś do zabawy w kuchni. Poniżej przedstawiamy dwa pyszne przepisy na ciasteczka marchewkowe i jabłka pod kruszonką, które przygotujesz w asyście małego smakosza. Do dzieła!

Ciasteczka marchewkowe

Szybkie, proste i niezaprzeczalnie smaczne – na pierwszy ogień idą ciasteczka marchewkowe! Przygotuj:

Plan działania krok po kroku:

  1. W kąpieli wodnej rozpuść masło i białą czekoladę, następnie pozostaw do ostygnięcia.
  2. Jajka wymieszaj z sola i cukrem, ubij na puszystą masę.
  3. Do jajek dodaj roztopioną czekoladę, cynamon oraz wanilię. Całość wymieszaj mikserem lub – jeśli maluch chce pomagać Ci w każdym kroku – trzepaczką.
  4. Mamy już ciasto. Dodaj do niego mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut.
  5. Schłodzone ciasto formułuj w małe kulki i ułóż na blaszce do pieczenia.
  6. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez 10-15 minut. Ciastka możesz urozmaicić konfiturą.

Smacznego!

Dżemy i konfitury >>

Jabłka pod kruszonką

Przyszedł czas na nieco bardziej klasyczną propozycję, mianowicie jabłka pod kruszonką. Wielu z Was pewnie kojarzy ten deser z najmłodszych lat. Będziecie potrzebować:

  • 100 g masła,
  • 200 g mąki pszennej (po raz kolejny sprawdzi się propozycja Podlaskich młynów),
  • 100 g cukru brązowego (alternatywnie zdrowszy zamiennik, np. erytrytol marki Targroch),
  • 3 łyżeczki cynamonu mielonego od Darów Natury, 2 łyżki pasty waniliowej,
  • 1 kg jabłek, opakowanie cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Do miski włóż rozdrobnione masło, mąkę, cukier, łyżeczkę cynamonu i łyżkę pasty waniliowej. Masę wyrabiaj palcami do momentu aż powstanie kruszonka. Całość włóż do lodówki na 15 minut.
  3. Usuń gniazda nasienne i obierz jabłka, następnie zacznij kroić je w kostkę. Owoce włóż do dużej miski, dodaj do nich opakowanie cukru waniliowego, dwie łyżeczki cynamonu i łyżkę pasty waniliowej. Całość wymieszaj.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj je masłem. Na dnie ułóż jabłka, następnie posyp je kruszonką. Deser piecz przez ok. 30 minut. Rumiana kruszonka będzie oznaczać, że wszystko jest już gotowe. Tak przygotowane jabłka możesz posypać cukrem pudrem i podawać ze śmietaną, lodami waniliowymi lub jogurtem naturalnym.

Mamy nadzieję, że po lekturze tego wpisu z radością zaplanujesz wspólne gotowanie z maluchem. Dużo zabawy i – przede wszystkim – pyszne rezultaty wspólnie spędzonego czasu – czy może być coś lepszego?


Zobacz także: