gryczotto z orzechami

Gryczotto z orzechami to zgrabne połączenie zdrowych składników, które idealnie się uzupełniają pod względem smakowym. Kasza gryczana zawiera sporo błonnika korzystnie wpływającego na metabolizm, a orzechy to skarbnica zdrowych tłuszczy i minerałów. Przede wszystkim zaś gryczotto z orzechami to pomysł na wykwintny, sycący i szybki w przygotowaniu obiad.

Czas przygotowania: 45 min
Wartość energetyczna w 100g: 330 kcal
Ilość porcji: 3

Składniki

  • 300 g kaszy gryczanej,
  • 80 g orzechów włoskich,
  • 20 g orzechów laskowych,
  • łyżka świeżego tymianku,
  • 650 ml wody,
  • 20 ml oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 średniej cebuli,
  • 300 g masła,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Do garnka średniej wielkości wlej wodę z niewielkim dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu. Kiedy woda się zagotuje, wsyp do niej całą kaszę gryczaną, a następnie gotuj ją na małym ogniu przez 12-15 minut aż zmięknie i wchłonie całą wodę.
  2. Gotową kaszę odstaw na 20 minut, a w tym czasie posiekaj orzechy włoskie i laskowe, a potem podsmaż je na 150 gramach masła. Orzechy powinny smażyć się około 5 minut na patelni i należy je w tym czasie mieszać. Kiedy będą delikatnie przyrumienione, przesyp je do osobnego naczynia.
  3. Pokrój cebulę w drobną kosteczkę i przeciśnij czosnek przez praskę. Na używaną wcześniej patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj resztę masła i podsmaż czosnek z cebulą.
  4. Wypłucz świeży tymianek i drobno go posiekaj, a następnie dodaj do smażących się czosnku i cebuli, kiedy już nabiorą nieco złocistego koloru.
  5. Do cebuli, czosnku i tymianku dodaj ugotowaną wcześniej kaszę i orzechy. Dokładnie wymieszaj całość i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem w preferowanej ilości.
  6. Przygotowane w ten sposób gryczotto to niedrogie i łatwe w przygotowaniu danie, które może być pełnoprawną potrawą albo bazą dla bardziej urozmaiconych przepisów. Do kaszy gryczanej z orzechami doskonale pasują podsmażone osobno grzyby leśne albo wędzone ryby. Smacznego!

gryczotto z grzybami

Zobacz także: