Szukacie pomysłu na pyszny obiad z dodatkiem aromatycznych przypraw? Kurczak tikka masala to danie zainspirowane indyjskimi tradycjami kulinarnymi. Znajdziecie tu aromatyczne przyprawy, soczystego kurczaka i pożywny dodatek w postaci chlebków naan lub białego ryżu.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Wartość energetyczna w 1 porcji: 228 kcal
Liczba porcji: 4
Składniki
- 450 g piersi z kurczaka,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 2 łyżki oleju ryżowego,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 2 łyżeczki kuminu,
- 2 łyżeczki czerwonej papryki,
- 1 łyżeczka goździków,
- ½ łyżeczki mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie),
- 1 łyżka garam masala,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka dokładnie oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem przyprawą garam masala.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do miski. Tak przygotowanego kurczaka przykryj i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
- W tym czasie pokrój w kostkę cebulę, przeciśnij czosnek przez praskę i posiekaj papryczkę chili.
- Następnie rozgrzej olej ryżowy na patelni, podsmażaj czosnek, cebulę i chili. Po chwili dodaj mieloną kolendrę, czerwoną paprykę, kumin i goździki. Smaż przez 2 minuty.
- Dodaj kurczaka, całość dokładnie wymieszaj i podsmaż.
- Teraz czas na pomidory z puszki - dodaj je do gotującej się potrawy wraz z wodą.
- Całość gotuj na średnim ogniu przez mniej więcej 20 minut.
- Gotowe! Tak przygotowanego kurczaka możesz podawać na przykład z jogurtem naturalnym, chlebkami naan lub białym ryżem.
Mamy nadzieję, że za pomocą tego przepisu zachęciliśmy Was do częstszych kuchennych rewolucji w domowym zaciszu. Smacznego!
Wartość energetyczna jednej porcji: 228 kcal
Zobacz także:
- Kuchnia indyjska - wszystko, co musisz o niej wiedzieć
- Kuchnia tajska – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć