Szukacie pomysłu na pyszny obiad z dodatkiem aromatycznych przypraw? Kurczak tikka masala to danie zainspirowane indyjskimi tradycjami kulinarnymi. Znajdziecie tu aromatyczne przyprawy, soczystego kurczaka i pożywny dodatek w postaci chlebków naan lub białego ryżu.

Kurczak tikka masala

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Wartość energetyczna w 1 porcji: 228 kcal
Liczba porcji: 4

Składniki

  • 450 g piersi z kurczaka,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki oleju ryżowego,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 łyżeczki kuminu,
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie),
  • 1 łyżka garam masala,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem przyprawą garam masala.
  2. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do miski. Tak przygotowanego kurczaka przykryj i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  3. W tym czasie pokrój w kostkę cebulę, przeciśnij czosnek przez praskę i posiekaj papryczkę chili.
  4. Następnie rozgrzej olej ryżowy na patelni, podsmażaj czosnek, cebulę i chili. Po chwili dodaj mieloną kolendrę, czerwoną paprykę, kumin i goździki. Smaż przez 2 minuty.
  5. Dodaj kurczaka, całość dokładnie wymieszaj i podsmaż.
  6. Teraz czas na pomidory z puszki - dodaj je do gotującej się potrawy wraz z wodą.
  7. Całość gotuj na średnim ogniu przez mniej więcej 20 minut.
  8. Gotowe! Tak przygotowanego kurczaka możesz podawać na przykład z jogurtem naturalnym, chlebkami naan lub białym ryżem.

Mamy nadzieję, że za pomocą tego przepisu zachęciliśmy Was do częstszych kuchennych rewolucji w domowym zaciszu. Smacznego!

Wartość energetyczna jednej porcji: 228 kcal


Zobacz także: