-
450 g piersi z kurczaka,
-
2 puszki krojonych pomidorów,
-
2 łyżki oleju ryżowego,
-
2 cebule,
-
3 ząbki czosnku,
-
1 papryczka chili,
-
2 łyżeczki kuminu,
-
2 łyżeczki czerwonej papryki,
-
1 łyżeczka goździków,
-
½ łyżeczki mielonej kolendry,
-
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie),
-
1 łyżka garam masala,
-
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
-
Pierś z kurczaka dokładnie oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem przyprawą garam masala.
-
Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do miski. Tak przygotowanego kurczaka przykryj i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
-
W tym czasie pokrój w kostkę cebulę, przeciśnij czosnek przez praskę i posiekaj papryczkę chili.
-
Następnie rozgrzej olej ryżowy na patelni, podsmażaj czosnek, cebulę i chili. Po chwili dodaj mieloną kolendrę, czerwoną paprykę, kumin i goździki. Smaż przez 2 minuty.
-
Dodaj kurczaka, całość dokładnie wymieszaj i podsmaż.
-
Teraz czas na pomidory z puszki - dodaj je do gotującej się potrawy wraz z wodą.
-
Całość gotuj na średnim ogniu przez mniej więcej 20 minut.
-
Gotowe! Tak przygotowanego kurczaka możesz podawać na przykład z jogurtem naturalnym, chlebkami naan lub białym ryżem.
Mamy nadzieję, że za pomocą tego przepisu zachęciliśmy Was do częstszych kuchennych rewolucji w domowym zaciszu. Smacznego!
Wartość energetyczna jednej porcji: 228 kcal
Zobacz także: