Macie ochotę zjeść sushi w domu ale nie wiecie jak przygotować ryż? Sięgnijcie po przepis od naszych Mistrzów Kuchni. Aby przygotować poprawnie ryż należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które sprawią, że rolki będą trzymać się sztywno tak, aby przy braniu kawałków sushi pałeczkami rolka nie rozpadała się.
Jaki rodzaj ryżu do sushi wybrać?
Wybór odpowiedniego rodzaju ryżu ma bardzo duże znaczenie dla ostatecznego efektu naszej potrawy. Dlatego też polecamy ryż do sushi House of Asia, który wyróżnia się wysoką kleistością niewielkich i okrągłych ziaren, dzięki czemu z łatwością można go uformować w różne kształty sushi.
Składniki
- 500 g ryżu do sushi
- 150 ml octu ryżowego*
- 6 łyżek cukru trzcinowego*
*Proporcje do przygotowania smacznego ryżu Na 100 g ryżu potrzebujesz: 30 ml octu ryżowego + ok. 1,5 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Na brzegu dużej, głębokiej miski postaw sito. Wsyp ryż i zalej go zimną wodą, aż do przykrycia. Płucz go, obracając dłoń jakbyś wkręcał żarówkę. Czynność powtórz, do momentu aż woda w której płuczesz ryż będzie przejrzysta. Ta ilość ryżu pozwoli na przygotowanie 8 rolek dla 4 osób.
- GOTOWANIE W RYŻOWARZE: Do miski ryżowaru wsyp opłukany ryż w odmierzonych, za pomocą dołączonej miarki porcjach. Wlej tyle samo wody, ile wyszło Ci miarek ryżu (proporcja ryżu do wody 1:1). Zamknij ryżowar pokrywą i gotuj automatycznie jak wskazuje producent urządzenia.
- GOTOWANIE W GARNKU: Do garnka wsyp opłukany ryż w odmierzonych, za pomocą naczynia (np. szklanki) porcjach. Wlej tyle samo wody, ile wyszło Ci szklanek ryżu (proporcja ryżu do wody 1:1). Zamknij garnek pokrywą i gotuj ryż przez 10 minut. Po tym czasie wyłącz kuchenkę i zostaw ryż pod przykryciem na 15 minut, do zaparowania.
Ryż po ugotowaniu ostudź, zanim dodasz zalewę.
Do octu dodaj cukier i dobrze go rozpuść. Możesz go delikatnie podgrzać, wtedy cukier łatwiej się rozpuści.
Ryż zalej zalewą i wymieszaj. Gotowe!
Zobacz także: