Przedłuża świeżość, wydobywa nowe walory smakowe i gwarantuje wyjątkowy aromat – suszenie to coraz bardziej popularny sposób konserwowania żywności. Wiele osób rezygnuje z kupna gotowych produktów suszonych i decyduje się przygotować je samodzielnie. Suszeniu bardzo chętnie poddajemy grzyby, ale nie każdy z nas wie, od czego zacząć. Jak suszyć grzyby za pomocą domowych, łatwo dostępnych metod? W poniższym artykule przedstawiamy krok po kroku, jak suszyć grzyby w piekarniku, na grzejniku, na nitce i na słońcu. Jak widzisz, możliwości jest naprawdę wiele.

SPIS TREŚCI

Jakie grzyby nadają się do suszenia?
Przygotowanie grzybów do suszenia
Metody suszenia
Jak przechowywać suszone grzyby?

Jakie grzyby nadają się do suszenia?

Planujesz grzybobranie i suszenie, ale nie wiesz na jakie gatunki zwracać uwagę? Spieszymy z pomocą! Przy suszeniu najlepiej sprawdzają się koźlarze, podgrzybki i borowiki. Dobrze sprawdzają się także kurki i kanie, które przez wielu są doceniane za specyficzny smak. Nie polecamy jednak suszenia maślaków ani wszelkich gatunków charakteryzujących się lepką i wilgotną skórką.


Grzyby


Przygotowanie grzybów do suszenia

Zebranie leśnej kolekcji to jednak dopiero połowa sukcesu, bo warto także wiedzieć, jak przygotować grzyby do suszenia. Chodzi tu przede wszystkim o ich dokładne, ale nieinwazyjne oczyszczenie. Grzyby czyścimy najczęściej za pomocą małego nożyka, papierowego ręcznika lub pędzelka, za wszelką cenę unikając mycia ich pod bieżącą wodą. To wydłużyłoby tylko proces suszenia.

Suszenie grzybów w piekarniku

  1. Dokładnie oczyść grzyby, a następnie pokrój je w plastry o grubości ok. 0.5 cm. Trzony wystarczy przekroić na dwie, a w przypadku większych egzemplarzy – na cztery części.
  2. Pokrojone grzyby ułóż na ruszcie piekarnika, zabezpiecz jego dno dodatkową blachą - grzyby podczas suszenia najprawdopodobniej spadną.
  3. W jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku elektrycznym? Najlepiej sprawdza się piekarnik rozgrzany do 40 stopni, dodatkowo z termoobiegiem.
  4. Proces suszenia powinien przebiegać przy uchylonych drzwiach, a grzyby od czasu do czasu warto przewracać.
  5. Czas suszenia zależy przede wszystkim od specyfiki grzybów, dlatego polecamy regularnie zaglądać do piekarnika. Najczęściej jest to kilka godzin – uważajcie jednak by nie przesuszyć zbiorów.

Suszenie grzybów na grzejniku

  1. Po dokładnym oczyszczeniu pokrój grzyby na mniejsze kawałki.
  2. Na grzejniku połóż papier śniadaniowy. Możesz pokryć go cienką warstwą wosku, który ochroni przed przeciekaniem i dodatkowo podziurawić go wykałaczką – to z kolei ułatwi przepływ powietrza.
  3. Na papierze ułóż grzyby i przykryj je gazą.
  4. Pamiętaj, by regulować temperaturę grzejników. Na początku nie powinna być wyższa niż 50 stopni Celsjusza, ale po utracie wody można zwiększyć ją do 60, a nawet 70 stopni.
  5. W trakcie procesu suszenia warto odwracać grzyby i sprawdzać, czy nie przykleiły się do papieru.

Suszenie grzybów na nitce

  1. Oczyszczone i pokrojone grzyby nawlecz na nitkę.
  2. Nitkę rozwieś następnie nad źródłem ciepła – może to być kuchenka gazowa, grzejnik czy nasłonecznione miejsce.
  3. Czekaj cierpliwie na zakończenie procesu, kontrolując od czasu do czasu stopień wysuszenia grzybów.

Suszenie grzybów na słońcu

  1. Zaczynamy standardowo, czyli od dokładnego oczyszczenia grzybów.
  2. Jak suszyć grzyby na słońcu? Pokrojone w nieco grubsze plastry możesz rozłożyć na specjalnej siatce do suszenia, nabić na szpilki do szaszłyków lub wykorzystać poprzedni sposób, czyli nawlec na nitkę.
  3. Ważne, by grzyby znajdowały się od siebie w równych odległościach – zbyt ciasne ułożenie może nawet uniemożliwić odpowiednie suszenie.
  4. Grzyby ustaw w nasłonecznionym miejscu i jeśli możesz, przewracaj je co kilka godzin.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Wiesz już, jak je suszyć. Na koniec kilka podpowiedzi dotyczących przechowywania suszonych grzybów.

Wybierajcie blaszane, szklane, drewniane i ewentualnie plastikowe pojemniki. Umieszczając grzyby w szkle, pamiętajcie, by słoje ustawić w ciemnym miejscu. Pojemniki powinny być oczywiście szczelnie zamknięte – to pozwoli zapobiec dostaniu się wilgoci do środka. Możecie też włożyć do poszczególnych pojemników kilka ziarenek ryżu. Dzięki temu zyskujecie pewność, że do pojemników nie dostanie się wilgoć.

Miłego suszenia!


Zobacz także: