Wekowanie słoików i przygotowywanie domowych przetworów, które przetrwają nawet kilka lat, to powracające hobby. Jak rozpocząć przygotowanie zapasów i wekowanie ulubionych warzyw? Wszystkiego dowiecie się z naszego artykułu.

SPIS TREŚCI

  1. Pasteryzacja – co to jest?
  2. Naczynia do pasteryzacji warzyw
  3. Jak pasteryzować warzywa? Sposoby pasteryzacji


Pasteryzacja – co to jest?

Pasteryzacja, czyli konserwacja produktów spożywczych poprzez odpowiednio dobrany sposób podgrzewania, to jeden z najbardziej znanych sposobów pozwalających na przygotowanie domowych przetworów. Proces ten zachodzi w temperaturze od 75 do 100 stopni Celsjusza i pozwala zachować wszelkie właściwości odżywcze przetwarzanych warzyw i owoców, nie pozbawiając ich również smaku.

Naczynia do pasteryzacji warzyw

Przygotowując się do pasteryzacji warzyw, pamiętaj o najważniejszych naczyniach: tradycyjnych słoikach z zakrętką lub wersjach typu weck. Ani słoiki, ani zakrętki nie mogą być oczywiście uszkodzone, bowiem uniemożliwi to przygotowanie przetworów. Przyda się także duży garnek kuchenny, który następnie wyłożysz ręcznikiem. Wszystko gotowe? W takim razie zaczynamy!


wekowanie >>


Jak pasteryzować warzywa? Sposoby pasteryzacji

Poniżej przedstawiamy jedne z najpopularniejszych sposobów pasteryzacji – mamy nadzieję, że znajdziesz wśród nich swoją preferowaną metodę.

Pasteryzacja na sucho – w piekarniku

Prawdopodobnie najłatwiejszy sposób na przygotowanie pysznych posiłków. Pasteryzacja w piekarniku nie zabiera dużo czasu i pozwala na uporanie się z dużą ilością słoików za jednym razem.

  1. Przygotowane przetwory umieść w słoikach typu twist.
  2. Słoiki ustaw na blaszce piekarnika w równych odległościach – ważne, by się ze sobą nie stykały.
  3. Blaszkę z przetworami włóż do zimnego piekarnika, a następnie ustaw temperaturę na 130 stopni.
  4. Cały proces pasteryzacji powinien trwać maksymalnie 40 minut – czas liczysz od momentu włączenia piekarnika, nie jego nagrzania.
  5. Po upłynięciu tego czasu wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i zostaw słoiki w środku na kolejne 30 minut.
  6. Następnie wyjmij słoiki z piekarnika, odwróć go góry dnem i pozostaw do pełnego ostygnięcia.
  7. W przypadku słoików typu weck nigdy nie odwracaj naczynia do góry dnem!

Pasteryzacja na mokro – w garnku

Pasteryzacja w garnku, czyli kolejny sposób na zapas przetworów domowych. Nieco bardziej czasochłonny od wekowania w piekarniku, ale równie skuteczny.

  1. Rozpoczynamy standardowo, czyli od umieszczenia przygotowanych warzyw w słoikach i dokładnego ich zakręcenia.
  2. Następnie wkładamy słoiki do dużego garnka i ustawiamy tak, by się ze sobą nie stykały. Nie powinny także przylegać do ścianek naczynia.
  3. Garnek napełniamy wodą – jej temperatura powinna być możliwie zbliżona do temperatury przetworów.
  4. Podgrzewamy garnek z zawartością – czas zależy od specyfiki przyrządzanych przetworów.
  5. Na końcu wyjmujemy słoiki z garnka i pozostawiamy do ostygnięcia. Jeżeli wykorzystujesz tradycyjne słoiki, odwróć je do góry dnem.

Pasteryzacja na mokro – w zmywarce

Pasteryzacja w zmywarce sprawdza się w przypadku przetworów zakwaszanych octem, m.in. przy pasteryzacji ogórków, grzybów czy marynowanych warzyw.

  1. Włączamy zmywarkę i ustawiamy cykl myjący na 75 stopni lub więcej.
  2. Wkładamy do środka słoiki i układamy je wieczkami do dołu.
  3. Włączamy zmywarkę.
  4. Po zakończeniu otwieramy drzwiczki i zostawiamy słoiki do ostygnięcia.
  5. Słoiki wyjmujemy i ustawiamy wieczkami do góry.

Wekowanie słoików pod kocem

Pasteryzacja słoików pod kocem to chyba najbardziej zaawansowany proces, który chętnie wykorzystywany jest przez miłośników przygotowywania dżemów, konfitur czy owoców zawierających cukier.

  1. Gorące przetwory umieść w wyprażonych, gorących słoikach.
  2. Nie zapełniaj maksymalnie słoika, pozostaw ok. 3 cm wolnego miejsca.
  3. Zakręć słoiki i obróć je do góry dnem.
  4. Przetwory zawiń w gruby koc lub ręcznik.
  5. Pozostaw wszystko do ostygnięcia.
  6. Na końcu sprawdź, czy zimne już słoiki mają wklęsłe pokrywki – jeśli tak, wszystko w porządku!

Mamy nadzieję, że to krótkie podsumowanie rozjaśniło Ci nieco tajemnice wekowania i sprawiło, że przekonałaś się do przygotowywania pysznych, domowych przetworów!


Zobacz także: