Dziś przedstawiamy Wam szybki przepis na kultowe danie kuchni koreańskiej, czyli kimchi! Jeżeli lubicie specyficzny smak kiszonek, to z pewnością wrócicie do tego przepisu wielokrotnie!

przepis na kimchi

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 3 minuty
Liczba porcji: 4
Wartość energetyczna 1 porcji: 30 kcal

Składniki

  • 1 kg kapusty pekińskiej,
  • 1 kalarepa,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula dymka,
  • 4 łyżki soli morskiej,
  • 1 szklanka wody,
  • 30 ml sosu sojowego,
  • 3 łyżki mąki ryżowej,
  • 2 łyżki chili w płatkach,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki,
  • 1 cm imbiru,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania

  1. Posiekaj kapustę na drobne paski, przełóż ją do garnka, a następnie posyp i natrzyj solą.
  2. Tak przygotowaną kapustę włóż do lodówki na 3 godziny – pamiętaj o przykryciu garnka, najlepiej czymś ciężkim.
  3. Po upływie 3 godzin wyjmij garnek z kapustą z lodówki i odcedź kapustę z wody. Przepłucz całość świeżą wodą i dokładnie odsącz.
  4. Teraz zajmiemy się sosem. Zagotuj mąkę ryżową z dodatkiem cukru – mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie odstaw do ostudzenia.
  5. Dodaj sos sojowy, chili w płatkach, słodką paprykę i sól. Na tarce zetrzyj czosnek i imbir.
  6. Całość dodaj do masy ryżowej i dokładnie wymieszaj.
  7. Wracamy do warzyw! Marchew i kalarepę obierz ze skóry, a następnie pokrój na cienkie paski – możesz do tego wykorzystać obieraczkę julienne. Posiekaj cienko cebulę dymkę.
  8. Kapustę natrzyj przygotowanym wcześniej sosem do kimchi – sos silnie farbuje dłonie, dlatego polecamy rękawiczki. W dalszej kolejności dodaj pokrojoną dymkę, paski kalarepy i marchwi.
  9. Przygotowane kimchi przełóż do szczelnie zamkniętego słoika i pozostaw w ciepłym miejscu przez trzy dni. Po upływie tego czasu możesz zjeść kimchi lub schować je do lodówki – kiszonkę przechowuj nie dłużej niż trzy tygodnie.

Mamy nadzieję, że końcowy rezultat Was zaskoczył. Od dziś możecie robić kimchi we własnej kuchni i tworzyć własne kompozycje!


Zobacz także:


Średnia: 4.66 z 3 ocen