Suszone jabłka >>

Sezon jesienno-zimowy to okres, w którym ciepłe i pożywne kompoty sprawdzają się wprost doskonale. Aromatyczne, zdrowe, rozgrzewające - z nimi żadna niepogoda za oknem czy w sercu nie będzie już taka straszna. Polecamy nasz przepis na kompot z suszonych jabłek, który umili Ci chłodne wieczory.

Czas przygotowania: 12 godzin 40 minut

Czas gotowania: 40 minut

Wartość energetyczna na 100 g: 40 kcal

Ilość porcji: ok. 1500 ml

Składniki

Domowy kompot z suszonych jabłek można urozmaicać na wiele sposobów, zależnie od upodobań. Dla wzmocnienia smaku i aromatu świetnie sprawdzą się śliwki, truskawki, goździki, gruszki, cynamon lub skórka z pomarańczy.

Do naszej wersji kompotu z suszonych jabłek będziesz potrzebować:

  • 100 g suszonych jabłek
  • 50 g suszonych jabłek wędzonych
  • 80 g suszonych moreli
  • 60 g suszonych śliwek
  • 45 g suszonej żurawiny
  • 100 g wędzonych gruszek
  • 7 goździków
  • laskę cynamonu
  • pomarańczę
  • pół cytryny
  • 3 l wody

Sposób przygotowania

  • Wszystkie suszone owoce wrzuć do miski, zalej je zimną wodą i przemieszaj ręką. Czynność powtórz dwukrotnie.
  • Do garnka wlej 3 litry wody i wrzuć przepłukane owoce. Odstaw garnek w chłodne miejsce na 12 godzin.
  • Po namoczeniu owoców wrzuć do garnka cynamon i goździki.
  • Po upływie tego czasu przykryj garnek pokrywką, wstaw na gaz i zagotuj kompot.
  • Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz gaz do minimum. Gotuj kompot przez pół godziny.
  • Po 30 minutach wyciśnij sok z pomarańczy i połowy cytryny, po czym przelej do garnka.
  • Zamieszaj kompot i gotuj go jeszcze przez 10 minut.

Kompot z suszonych jabłek świetnie sprawdzi się również na wigilijnym stole. Możesz podawać go z owocami lub odcedzić je i położyć na oddzielnym talerzyku. Pozwoli to uniknąć plusku wpadających do szklanki kawałków ugotowanego suszu.

Smacznego!


Zobacz także: