Coraz częściej szukamy sposobów na to, by tradycyjne dania przyrządzić w sposób zdrowy i fit. Tak jest i w przypadku pasztetu. Nawet weganin może cieszyć się jego doskonałym smakiem, ponieważ z powodzeniem przygotować można go ze składników pochodzenia roślinnego. W dzisiejszym poście pokażemy jak przyrządzić pasztet warzywny z ciecierzycą. To niezwykle prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy amator gotowania. Taki pasztet będzie doskonałą przekąską, którą serwować można tradycyjnie, z żurawiną lub jako dodatek do pieczywa. 

Przepis na pasztet warzywny ciecierzycąPasztety warzywne

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy gotowanej (najlepiej użyć tej z puszki lub słoika)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • garść ulubionych orzechów lub nasion (np. orzechy włoskie, nerkowce, słonecznik)
  • 150 ml pasty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego, oregano i majeranku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Prosty przepis na pasztet warzywny z ciecierzycą pozwoli wykonać go, nie licząc czasu pieczenia, w dosłownie w kilkanaście minut.

  1. Kroimy cebulę, czosnek oraz marchewkę. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i po jej delikatnym rozgrzaniu, wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Po 2-3 minutach, możemy przykryć patelnię pokrywką, by marchew szybciej stała się miękka.
  2. Do gotowych warzyw dodajemy pastę pomidorową, kmin, oregano, paprykę oraz majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy i ponownie doprowadzamy do zagotowania.
  3. Na suchej patelni prażymy wybrane nasiona lub orzechy.
  4. Do jednego naczynia wrzucamy przygotowane warzywa z pastą, ciecierzycę oraz orzechy lub nasiona. Doprawiamy solą oraz pieprzem według uznania i blendujemy na gładką masę.
  5. Masę przekładamy do podłużnej formy posmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni.


Gotowe do spożycia pasztety warzywne znajdziesz tutaj »


Zobacz także: