-
1 duży batat,
-
1 średnia cebula,
-
1 limonka,
-
100 g świeżego szpinaku,
-
250 g krewetek (najlepiej średniej wielkości),
-
3 łyżeczki czerwonej pasty curry,
-
1 łyżeczka oleju kokosowego,
-
500 ml warzywnego bulionu,
-
400 ml mleczka kokosowego,
-
Garść kolendry (w zależności od upodobań),
-
Do smaku: sól, pieprz, ostra papryka.
Sposób przygotowania
-
Zacznij od drobnego posiekania cebuli.
-
Obierz i pokrój w kostkę batata.
-
W garnku rozgrzej olej i dodaj pastę curry – całość podsmażaj przez 3 minuty, dokładnie mieszając.
-
Do garnka wrzuć cebulę i batata, wciąż dokładnie mieszając.
-
Po kilku minutach wlej bulion i gotuj całość przez 10 minut.
-
Po upływie tego czasu dodaj mleczko kokosowe, doprowadź całość do wrzenia i gotuj zupę kolejne 5 minut.
-
Dodaj krewetki i gotuj przez 3-4 minuty.
-
Garnek zdejmij z ognia – dodaj szpinak, wyciśnięty sok z limonki i dopraw do smaku.
Przepyszna zupa tajska z mlekiem kokosowym gotowa! Mamy nadzieję, że zajrzycie na naszego bloga w poszukiwaniu kolejnych inspiracji z kuchni tajskiej. Póki co – życzymy smacznego!
Zobacz także: