Oto przepis na aromatyczną, rozgrzewającą zupę curry. Orientalny, niepowtarzalny smak zapewnią przyprawy, makaron ryżowy, mleczko kokosowe i grzyby shiitake. Jest pyszna, sycąca i będzie idealnym obiadem na przedwiośniu, kiedy wszyscy potrzebujemy więcej energii.
Pyszna, orientalna zupa curry jest prosta w przygotowaniu i łatwo przystosować ją do swoich możliwości: makaron ryżowy można zastąpić ziemniakami, batatami lub ryżem, a zamiast grzybów shiitake dodać pieczarki lub kurczaka.
Warto za to zrobić domową pastę curry – gotowa jest łatwo dostępna w marketach, ale tylko przygotowując własną, będziecie mieć gwarancję odpowiednich proporcji i intensywności smaku.
Czas przygotowania: 30-40 minut
Wartość energetyczna na 100 g: 420 kcal
Ilość porcji: 4
Czerwona pasta curry:
Zupa curry:
Tajska zupa curry na pewno zachwyci smakoszy kuchni azjatyckiej. Po przelaniu do misek możesz ozdobić ją liśćmi kafiru albo papryczką chilli.
Zobacz także:
>