Światowy Dzień Krwiodawstwa z Bee.pl

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min
Poziom ostrości: średni
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 4 porcję oraz na 1 porcję
Energia: 1585 kcal / 396,3 kcal
Białko: 122,7 g / 30,7 g
Tłuszcz: 69,8 g / 17,5 g
Węglowodany: 116,9 g / 29,2 g, w tym cukry: 79,17 g / 19,8 g
Błonnik: 9,2 g / 2,3 g

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka
  • ½ ogórka
  • ½ ananasa
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki sosu Srirachy marki Go-Tan
  • sok i skórka z ½ cytryny
  • 50g orzechów nerkowca
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki oleju do Woka marki Go-Tan

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pierś z kurczaka, ananasa, cebulkę i ogórka.
  2. W misce wymieszaj: miód, sos sojowy, sos Sriracha, sok i startą skórkę z cytryny.
  3. Na rozgrzanym oleju do Woka podsmaż pokrojonego kurczaka. Po chwili dodaj cebulkę, przygotowany wcześniej sos i doprowadź do wrzenia.
  4. Następnie wymieszaj mąkę kukurydzianą z 50 ml wody. Stopniowo dodawaj mieszankę na patelnie do uzyskania wymaganej konsystencji. Wymieszaj i dodaj ogórka oraz ananasa. Gotuj przez około 2 minuty. W razie potrzeby przypraw.
  5. Kurczaka podawaj z ryżem, na końcu posyp orzechami nerkowca.


Zobacz także: