Makaron smażony po chińsku z warzywami

Przepis ten to klasyka kuchni chińskiej. Miłośników tego dania można spotkać na całym świecie, dlaczego? Jest smaczny, pożywny a przede wszystkim łatwy w przygotowaniu. Kolorowa mieszanka warzyw w połączeniu z sosem sojowym przygotowanym wedle oryginalnej receptury zachwyci smakiem każdego.

Składniki

  • 150 g makaronu jajecznego, ugotowanego al dente
  • 1 słoik warzyw do woka, wypłukanych i odsączonych
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej
  • ½ łyżeczki oleju z prażonego sezamu, do smaku
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • kilka gałązek dymki, pokrojone w 2 cm kawałki
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż czosnek do uwolnienia aromatu. Dodaj warzywa, smaż przez 1 minutę, następnie wrzuć makaron.
  2. Dodaj sos sojowy, przyprawę i olej. Całość wymieszaj i smaż przez 3 minuty.
  3. Przed podaniem posyp danie dymką.


Zobacz także: