Makaron soba z warzywami i tofu

Cienki, delikatny, idealny do zup, bulionów i sałatek – w roli głównej makaron soba! Po raz kolejny zabieramy Was w kulinarną podróż do japońskiej krainy smaków.

Makaron soba to jeden z najpopularniejszych makaronów wykorzystywanych w kuchni japońskiej. Powstaje na bazie mąki pszennej i gryczanej, dzięki czemu jest nie tylko aromatyczny, ale wyróżnia się także teksturą. Jest pyszny i szybki w przygotowaniu – dziś dowiecie się, jak przyrządzić makaron sobą w asyście warzyw i tofu.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 35 minut
Wartość energetyczna w 1 porcji: 244 kcal
Liczba porcji: 4

Składniki

  • 700 g wody,
  • 50 g octu ryżowego,
  • 60 g jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki białej pasty miso,
  • 15 g ziaren białego sezamu,
  • 150 g brokułów,
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 100 g żółtej fasolki szparagowej,
  • 150 g makaronu soba,
  • 150 g tofu naturalnego.

Sposób przygotowania

  1. Tofu pokrój w kostkę, zieloną i żółtą fasolkę szparagową w mniejsze kawałki.
  2. Zagotuj wodę w dużym garnku i ugotuj w niej makaron.
  3. Ocet ryżowy, jasny sos sojowy, białą pastę miso i ziarna sezamu wrzuć do miseczki i wymieszaj.
  4. Na patelni podsmaż tofu aż do uzyskania brązowego koloru. Następnie przełóż tofu na ręcznik papierowy i poczekaj na wchłonięcie się tłuszczu.
  5. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzuć pokrojoną fasolkę (żółtą i zieloną), brokuły i makaron. Podsmażaj przez chwilę.
  6. Dodaj marynatę, czyli wcześniej wymieszany ocet, sos sojowy, ziarna sezamu i pastę miso. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmażaj do momentu aż warzywa nie zmiękną.
  7. Podawaj w miseczce, wraz z przygotowanym wcześniej chrupiącym tofu.

Przepis, który widzicie powyżej, jest niezwykle uniwersalny. Możecie zdecydować się na dodatkowy sos lub marynatę, która urozmaici smak tofu, a zieloną i żółtą fasolkę szparagową śmiało zamienić na inne sezonowe warzywa. Bawcie się smakami i kolorami!


Zobacz także:


Średnia: 4.75 z 6 ocen