Mango lassi to smaczny i zdrowy pomysł na deser w upalne letnie dni. Ten wywodzący się z Indii orzeźwiający koktajl z pulpy z mango jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a najlepiej smakuje po schłodzeniu. Powinien mieć stosunkowo gęstą konsystencję, ale jednocześnie taką, by bez trudu móc pić go przez słomkę i rozkoszować się ożywczym smakiem.
Tradycyjnie napoje lassi są przyrządzane z rozmaitych owoców i wzbogacone przyprawami – wodą różaną, szafranem, kurkumą czy kminkiem. Przedstawiona poniżej wersja koktajlu jest zdecydowanie łagodniejsza w smaku, jednak możesz uatrakcyjnić doznania smakowe swoimi ulubionymi dodatkami.
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość energetyczna na 100 g: ok. 60 kcal
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 1 duże mango (ok. 500 g) lub pulpa z puszki,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 1/2 szklanki mleka,
- opcjonalnie: cukier, miód, kardamon lub inne dodatki wedle uznania.
Sposób przygotowania:
- Umyj mango, obierz je ze skórki i usuń pestkę. Następnie wydrąż miąższ łyżką i umieść w blenderze.
- Dokładnie zmiksuj miąższ, by uzyskać gładką konsystencję pulpy. Jeżeli przygotowujesz mango lassi z pulpy z puszki, pomiń powyższe etapy.
- Do zblendowanego miąższu dodaj 150 g jogurtu naturalnego oraz pół szklanki mleka. Starannie wymieszaj wszystkie składniki łyżką lub przy pomocy blendera.
- Sprawdź smak oraz konsystencję mango lassi i dostosuj je do swoich preferencji – jeśli koktajl jest za mało słodki, możesz dodać cukier, odrobinę miodu lub ulubiony syrop. W przypadku, gdy napój jest za gęsty, dolej więcej mleka, a jeżeli wydaje Ci się za rzadki – dodaj więcej pulpy lub jogurtu.
- Umieść gotowy koktajl w lodówce na około 20 minut.
Mango lassi możesz przechowywać w schłodzonym miejscu do 24 godzin.
Jeżeli chcesz nadać koktajlowi orientalny, nieco ostrzejszy smak, przypraw go odrobiną imbiru bądź kardamonu. Ciekawym dodatkiem jest także sok z cytryny lub limonki dla uzyskania kwaskowatego efektu.
Zobacz także: