Mleko owsiane to nazwa, którą najczęściej określamy napój powstały na bazie ziaren owsa. Oczywiście nazwa ta nie jest w pełni poprawna, gdyż mlekiem możemy nazwać tylko produkty, które pochodzą z gruczołów mlecznych ssaków. Z tej racji bardzo często możemy spotkać się również z nazwą napój owsiany. Zastanawiasz się, w jaki sposób powstaje mleko z owsa, jakie ma właściwości i czy warto włączyć je na stałe do swojej diety? Zapraszamy zatem do lektury.

SPIS TREŚCI

  1. Mleko owsiane - jak powstaje i dlaczego stało się tak popularne?
  2. Czy mleko owsiane jest zdrowe?
  3. Właściwości
  4. Wartości odżywcze
  5. Przeciwwskazania
  6. Zastosowanie w kuchni


Mleko owsiane - jak powstaje i dlaczego stało się tak popularne?

Mleko owsiane, tudzież owsiany napój, to płyn o białawym kolorze, który konsystencją przypomina krowie mleko. Swoją popularność zawdzięcza wielu czynnikom. Jeden z nich jest bardzo prosty - nie zawiera w sobie laktozy, co sprawia, że jest świetnym zamiennikiem dla zwierzęcego wariantu. Jednak na rynku możemy znaleźć wiele napojów roślinnych, które spełniają to kryterium. Dlaczego to właśnie mleko owsiane zdobyło tak dużą popularność?

mleko owsiane

Wszystko to przez kontrast smakowy z mlekiem sojowym. Było ono jeszcze do niedawna najpopularniejszym roślinnym zamiennikiem mleka, jednak owies oferuje dużo mniej odrzucający smak. Oczywiście to nie jedyne powody. Mleko owsiane jest przede wszystkim produktem bardzo pożywnym. Zanim jednak do tego przejdziemy - zobaczmy, jak powstaje ten napój.

Istnieją różne metody przygotowywania owsianego napoju, ale wszystkie można wrzucić do dwóch kategorii - metod domowych, jak i komercyjnych. Warto opowiedzieć o tej drugiej, gdyż zwykle owiana jest większą tajemnicą.

Wymieniamy kilka etapów produkcji mleka owsianego:

  • mielenie ziaren owsa z wodą,
  • dodawanie enzymów, które rozkładają złożone cukry,
  • oddzielenie łusek od reszty napoju,
  • dodawanie wartościowych składników - wzbogacone mleko owsiane może posiadać różne witaminy, minerały, jak i inne dodatki,
  • utrwalenie napoju i pakowanie.

Czy mleko owsiane jest zdrowe?

Napój owsiany, jak i sam owies, jest zdrowy dla człowieka, ale oczywiście w odpowiedniej ilości. Chemia zawsze mówi o tym, że to nie substancja czyni truciznę, a jej dawka. Jednak owies i jego przetwory są niezwykle prozdrowotne dla człowieka, a to wszystko przez składniki, które w nich znajdziemy.

Wystarczy wymienić kilka składników, które znaleźć można w napoju owsianym, aby zrozumieć, jak korzystnie wpływa na człowieka. Można znaleźć w nim przede wszystkim beta-glukany, czyli bardzo ważny dla zdrowia błonnik rozpuszczalny, którego nie znajdziemy w mleku krowim ani innych roślinnych zamiennikach. Z racji na wzbogacanie różnymi składnikami mleka owsianego, może ono zawierać wiele witamin i minerałów - najczęściej będą to witaminy A, B2, B12 i D2, a także fosfor, wapń i żelazo.

Mleko owsiane - właściwości

Zainteresowanie mlekiem owsianym nie byłoby tak wielkie, gdyby nie posiadało ono korzystnych dla zdrowia właściwości. Wymienione już uprzednio składniki pomagają organizmowi człowieka na wiele sposobów.

Mleko owsiane a cholesterol

Badania wykazały, że zawarte w mleku owsianym beta-glukany są odpowiedzialne za obniżenie poziomu cholesterolu. Działanie to, zwane hipocholesterolemicznym, polega na regulowaniu frakcji tzw. złego (LDL), jak i dobrego (HDL) cholesterolu. Zależność jest prosta - obniżanie LDL ma wpływ na zwiększanie ilości HDL w krwi.

Codzienne polewanie musli mlekiem owsianym może obniżyć po pewnym czasie stężenie cholesterolu całkowitego nawet o 2-5%.

Bogate źródło wapnia - wzmocnienie kości

Wzbogacanie mleka owsianego jest szczególnie ważne przy zachowaniu odpowiedniej ilości wapnia w organizmie. Fortyfikowane mleko owsiane będzie dostarczało tego minerału wraz z komplementarnie działającą witaminą D2.

Przyjmowanie odpowiedniej ilości tych składników jest niezbędne dla zachowania odpowiedniej struktury kości. Pomogą one również w zapobieganiu osteoporozy.

Witamina A i D na układ odpornościowy

Bardzo ważnym aspektem związanym z mlekiem owsianym, jest zawartość witamin A i D, które wpływają pozytywnie na układ odpornościowy. Dzięki nim układ immunologiczny może bronić się lepiej przed wirusami i bakteriami, które atakują organizm. Witaminy te, w przełożeniu, zmniejszają też podatność na choroby autoimmunologiczne, takie jak choroba Hashimoto.

Dla alergików, osób z nietolerancją laktozy i wegan

Napojem owsianym powinny zainteresować się wszystkie osoby, które ze względów zdrowotnych, jak i poglądowych, nie piją mleka. Bardzo mało osób jest w jakiś sposób uczulonych na owies, co sprawia, że jest to świetny sposób uzupełnienia diety w wartościowe i smaczne składniki odżywcze.

Mleko owsiane - wartości odżywcze

Składniki, które znajdziemy w 100 g mleka owsianego:

  • energia - 54 kcal,
  • białko - 1,67 g,
  • tłuszcz - 1,04 g,
  • węglowodany - 10,42 g (w tym cukry - 8,33 g),
  • wapń - 125 mg,
  • żelazo - 0,75 mg,
  • potas - 50 mg,
  • sód - 46 mg,
  • ryboflawina - 0,212 mg,
  • witamina A - 208 IU,
  • witamina D - 42 IU.

Oczywiście składy mogą się różnić w zależności od wzbogacenia danego produktu.

Mleko owsiane - przeciwwskazania

Owies i jego przetwory są bardzo zdrowe dla większości osób, jednak niektórzy powinni go unikać. W grupie ryzyka są przede wszystkim osoby z celiakią, gdyż owies zawiera aweninę, na którą organizm ludzki może reagować podobnie, jak na gluten.

Warto też wiedzieć, że napój owsiany złożony jest głównie z węglowodanów, które przyczyniają się do skoków poziomu glukozy we krwi, co może skutkować problemami z gospodarką insulinowo-węglowodanową. Osoby z insulinoopornością, jak i cukrzycą, powinny zwracać szczególną uwagę na ilość spożywanego mleka owsianego.

Mleko owsiane - zastosowanie w kuchni

O napoju owsianym warto mówić z racji na jedną zasadniczą przewagę nad innymi produktami roślinnymi tego typu - nie posiada ON gorzkiego, nieprzyjemnego posmaku. Sprawia to, że może być wykorzystywany w przeróżny sposób w jadłospisie. Jego zastosowanie ograniczone jest tylko wyobraźnią kucharza. Nadaje się zarówno do zalania płatków śniadaniowych, jak i do kawy. Sprawdzi się również przy wypiekach, produkcji jogurtów i wielu innych przysmakach.


Zobacz także: